V dnešní době je vaření mnohem pestřejší než kdysi. Oproti našim babičkám a dědečkům si můžeme vybírat mezi vařením na indukci, nebo na plynovém sporáku a z vaření v železných, skleněných nebo v keramických hrncích. Jak si ale v dnešní době stojí smaltované nádobí? Má jeho používání vůbec nějaké výhody? Na to se zaměříme v našem dnešním článku.

Hodně z nás považuje vaření za rutinní činnost, které se věnujeme z nutnosti. Pak tu ale existuje poměrně početná skupina těch, kteří ho berou jako relax, nebo jako příležitost k tomu projevit svou kreativitu a znalosti. 

Možná vás bude zajímat, že o tom, do jaké skupiny kuchařů patříte dost napoví nejen vzhled vaší kuchyně a to, jakým způsobem prostíráte stůl. Ale třeba i taková drobnost, v jakých hrncích a pánvičkách dennodenně vaříte.  Zatímco železné a teflonové hrnce poukazují na fakt, že preferujete odolnost a kvalitu, skleněné a keramické nádobí zase na to, že vám patrně záleží na vašem zdraví a životním stylu.

Co o vás ale říká smaltované nádobí? Třeba to, že jste domácký typ, který pravidelně připravuje bábovku, či koláč, tak, jak to dělávala vaše babička.

Je ale používání smaltovaného nádobí na vaření bezpečné? Případně, má vaření v něm nějaké klady, na které se vyplatí při přípravě jídel myslet?

Co je smaltované nádobí?

Smaltované nádobí je název pro náčiní z kovu, jehož svrchní vrstva je pokrytá smaltem. Běžně se z něj dělají rendlíky, plecháčky, hrnce, pánvičky a další důležitá kuchyňská výbava.

V případě, že se o své smaltované nádobí dobře staráte, kromě dlouhé životnosti vám nabídne i zdravotní nezávadnost pokrmů.

Výhody a nevýhody smaltovaného nádobí

Zatímco někteří lidé nedají na smaltované nádobí dopustit, jiní by v něm vařili jen v případě, že by šlo o nejkrajnější řešení. (Hodně se totiž diskutuje jeho bezpečnost.) Proto se podíváme na jeho výhody a nevýhody, které vám napoví, zda jde o pouhé fámy, nebo na nich opravdu něco je.

Mezi výhody patří:

  • Odolnost
  • Cenová dostupnost
  • Design (může být například malované, puntíkaté nebo jinak barevné)
  • Dobrá vodivost tepla
  • Nízká váha
  • Jídlo se v něm při vaření tolik nelepí
  • Možnost ho strčit do trouby (to ale platí jen do teploty 175 °C, při vyšších raději použijte litinový hrnec, nebo skleněnou zapékací mísu)

Mezi nevýhody naopak patří:

  • Sdírání smaltu z povrchu
  • Snadnost připalování pokrmů
  • Rychlé chladnutí pokrmu v nádobách

Tipy, jak s tímto nádobím efektivně pracovat

Aby se vaše smaltované nádobí při vaření příliš rychle nepoškodilo, myslete na to, že hrnec by neměl být na plameni (nebo na jiném typu sporáku) dlouho prázdný. Tomuto typu nádobí nedělá dobře ani extrémní teplota a její časté střídání. (Všechny tyto drobnosti poškozují smalt, který se začne brzy loupat.)

Také dělejte maximum pro to, aby nedošlo k jeho poškrábání. (Například v důsledku špatného výběru kuchyňského náčiní, nebo špatného zacházení s ním.) To taktéž může vést k poškození smaltu, který hrnci propůjčuje své vlastnosti.

Co se týče mytí, tak:

  • Preferujte ruční práci
  • Na něj nepoužívejte drátěnku, nebo agresivní kartáč
  • Připáleniny, nebo vytrvalé zbytky jídla nechte napřed odmočit
  • Poškrábaná místa vždy pořádně utřete (aby se pod nimi nedělala rez)

Jak vidíte, s trochou snahy vám smaltované nádobí vydrží dělat dlouho parádu.