Recept na excelentní kynuté lívance

Chcete si zpříjemnit nedělní ráno netradiční snídaní? V tom případě vsaďte na kynuté lívance, které si na první sousto oblíbí snad každý. A kdo ví? Třeba se z nich stane vaše kulinářská stálice. Tak je pojďte vyzkoušet!

Lívance a palačinky máme spojené především s naším mládím. Nejen proto, že nám je dělala maminka na konci školního roku, nebo babička během letních prázdnin. Své kouzlo pro nás mají nejspíš i kvůli tomu, že pro nás byly relativní vzácností. (Otevřeně si přiznejme, že většinou nám na talíři přistála vařená brokolice, nebo mrkev.) 

pexels gratisography 4626

Dnes už jsme ale dospělí, takže si kynuté lívance můžeme dopřát prakticky kdykoliv jen chceme. Také můžeme s jejich recepturou různě experimentovat, čímž pokaždé dosáhneme trochu jinačího výsledku.

Recept na klasické kynuté lívance

Budete potřebovat: ½ hrnku kvásku, 1 hrnek plnotučného mléka, 1 a ¼ hrnku hladké mouky, 2 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 lžíce krupicového cukru, ½ lžičky soli, 2 lžíce rozpuštěného (studeného) másla, ½ lžičky vanilkového extraktu, olej na smažení, borůvky, jahody, zakysanou smetanu (a cokoliv podle chuti) na zdobení

Hotový kvásek smíchejte s moukou a mlékem. Misku zakryjte utěrkou, nebo potravinářskou fólií a nechte uležet. Do směsi následně přidejte vejce, cukr, sůl a prášek do pečiva a vše pořádně promíchejte. Posléze do mísy přidejte studené rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Nakonec rozpalte pánev a pečte na ní jednotlivé lívance. Ty pak ozdobte podle chuti zakysanou smetanou a svým oblíbeným ovocem a můžete je podávat.

Těsto na kynuté lívance přes noc

Budete potřebovat: 1 a ¾ hrnku kvásku, 1 a ¼ hrnku hladké mouky, ½ lžičky soli, ½ lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce rozpuštěného másla, olej na smažení, něco na ozdobu

Večer před spaním připravte základ kynutých lívanců, který uděláte tak, že smícháte kvásek s moukou. Misku přikryjte a nechte tyto dvě ingredience v klidu pracovat. Ráno základ promíchejte, přidejte do něj sůl, prášek do pečiva a rozpuštěné máslo. 

Rozpalte pánev a pečte na ní jednotlivé lívance. Pokud jste postupovali správně, mělo by být těsto o něco lehčí a nadýchanější, než jaké děláte normálně.

pexels pixabay 357573

Veganské kynuté lívance

Budete potřebovat: 200 g kvásku, 200 g nakrájeného pórku, sůl, pepř, ¼ lžičky granulovaného česneku

Začněte tím, že si vyrobíte kvásek. Do něj pak nakrájejte pórek, přidejte do něj sůl, pepř a granulovaný česnek. Celou směs pořádně promíchejte a udělejte z ní na pánvi (s trochou oleje) trochu větší lívance. Ty pak pečte dozlatova z obou stran.

Lívance s ovesnými vločkami

Budete potřebovat: 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek mléka, 1 hrnek kvásku, 1 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku kypřícího prášku, ½ lžičky soli, ½ lžičky skořice, ½ lžičky vanilkového extraktu

Do velké mísy dejte vločky, mléko a kvásek a nechte je spolu 30 minut odstát. Po tomto časovém intervalu k nim přidejte vejce, rozpuštěné máslo, cukr, prášek do pečiva s kypřícím práškem, solí, vanilkovým extraktem a skořicí. 

Nakonec rozpalte olej na pánvi a upečte na něm hezky zlaté lívance. Podávejte s čerstvými jahodami, nebo s jiným oblíbeným ovocem.

Tipy, s čím je podávat

pexels olenka sergienko 3323680

Vaše lívance vám budou chutnat ještě víc, když je budete podávat s:

  • Javorovým sirupem
  • Arašídovým máslem
  • Kokosovým olejem a kokosovými lupínky
  • Čokoládou
  • Lesním ovocem
  • Žahourem (ovocná omáčka)

Na jaký způsob jíte kynuté lívance vy? Napište nám své preference do komentářů pod článkem.

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář