TOP recepty na přípravu krémové brokolicové polévky

V létě nemáme moc chuť na vaření hutných a těžkých jídel. Místo svíčkové s pěti si proto dáme raději salát. Podobně osvěžující ale může být i zeleninová polévka, která vám dodá tekutiny, vitamíny a spoustu minerálních látek. V dnešním článku se konkrétně zaměříme na krémovou brokolicovou polévku.

Jakmile se ručička teploměru posune k tropické třicítce, pomalu, ale jistě ztrácíme svou obvyklou chuť k jídlu. A vlastně se není moc čemu divit. Tradiční česká kuchyně je poměrně hutná a tělo na její trávení spotřebuje obrovské množství energie. To znamená extra teplo navíc, se kterým se musíme nějak poprat.

Jenže, hladovět také nemůžeme. (Kromě toho, že to není zdravé si zaděláváme na problémy s jojo efektem.) Jak to tedy vyřešit?

Tak, že vyzkoušíte některý z receptů na krémovou brokolicovou polévku.

Zdravá brokolicová polévka

Budete potřebovat:

  • 4 a ¼ hrnku kuřecího, nebo zeleninového vývaru
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 stonek celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 5 hrnků brokolicových hlaviček
  • ½ hrnku smetany na vaření
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • ½ hrnku nastrouhaného čedaru
  • sůl, pepř

V hrnci spolu osmahněte nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek, nakrájený celer a mrkev a vše zalijte vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a společně vařte po dobu 5 minut. Jakmile tento časový interval uteče, do vody ponořte brokolici, smetanu na vaření, sůl a pepř, znovu přikryjte hrnec pokličkou a vařte dalších 10 minut.

Když je brokolice dostatečně měkká, dejte do polévky 3 lžíce zakysané smetany a tyčovým mixérem z ní udělejte krém. Před podáváním polévku znovu dochuťte (solí a pepřem podle toho, jak to máte rádi) a zamíchejte do ní strouhaný čedar.

vegetables kitchen green cooking 53821

Brokolicová krémová polévka s bramborami

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 700 g brokolice
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velkou bramboru
  • sůl a pepř
  • 4 hrnky kuřecího, nebo zeleninového vývaru
  • Strouhaný čedar podle chuti

photo of broccoli on green tray 3872432

Nalijte do hrnce olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibulku. Že je hotová poznáte tak, že bude doslova a do písmene průhledná. Dále do hrnce přidejte omytou a nakrájenou brokolici a nakrájenou (oloupanou) bramboru. Zeleninu zalijte vývarem a dochuťte ho trochou soli a pepře.

Jakmile se polévka začne v hrnci vařit, nechte ji redukovat po dobu 15 minut. Když je brokolice s bramborami měkká, odeberte zhruba jeden hrnek polévky a dejte ho stát bokem. Obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem. V případě, že je polévka moc hustá, pozvolna do ní přidejte část tekutiny z hrnku. 

Před podáváním polévku posypejte štědrou porcí čedaru.

Keto krémová brokolicová polévka

bowl of sliced broccoli 1359326

Budete potřebovat:

  • 1 lžičku cibulového prášku
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • 1 lžičku papriky
  • 2 lžíce másla
  • 230 g krémového sýra
  • 4 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 hrnek šlehačky
  • 450 g brokolice
  • 1 hrnek strouhaného čedaru

Do hrnce dejte máslo, krémový sýr, česnekový a cibulový prášek a papriku a vše pořádně zamíchejte a prohřejte. Následně do hrnce přidejte kuřecí vývar a šlehačku. Jakmile se tekutina začne vařit, za občasného míchání ji vařte po dobu 5-8 minut. Přidejte brokolici a za občasného míchání (a přiklopenou pokličkou) polévku vařte dalších 20 minut. Polévku rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte ji solí, pepřem a čedarem a můžete podávat.

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář