Luxusní nádivka do kuřete: TOP 3 recepty, které musíte vyzkoušet

Milujete pomalu pečené kuře s křupavou kůrčičkou, jehož maso je tak šťavnaté, že se vám prakticky rozplývá na jazyku? V tom případě určitě víte, že něčeho podobného dosáhnout může být v mnoha případech docela fuška. Pomoci by vám v tom ale mohla třeba nádivka.

Spousta z nás je zvyklá podávat pečené, nebo smažené maso jen tak. Leda s výpekem, nebo se zeleninou, kterou hodí do pekáče s ním. Možná ale přišel čas, abychom oprášili znalosti našich babiček a naučili se připravovat kuře s nádivkou

photo 1501200291289 c5a76c232e5f

Kromě toho, že ji můžete připravovat na tisíc různých způsobů dá pečenému kuřeti příjemně vláčnou chuť. Když už nic jiného, pomůže vám ozvláštnit vaši sváteční tabuli. A to se také počítá.

Pokud nemáte s výrobou nádivky do kuřete žádnou zkušenost, vyzkoušejte některý z těchto receptů.

Nádivka z pečiva

Budete potřebovat:

  • ⅓ hrnku másla
  • ½ hrnku krájené cibule
  • ½ hrnku krájeného celeru
  • 4 hrnky na kostičky krájeného pečiva
  • ¼ lžičky pepře
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky koření na drůbež
  • ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 2 vejce

Předehřejte troubu na 160 °C a začněte připravovat nádivku. Máslo rozpusťte v kastrolu a opečte na něm cibuli s nakrájeným celerem. Do jiné mísy dejte nakrájené pečivo, sůl, pepř, šalvěj a koření na drůbež a vše pořádně smíchejte rukama. Posléze k těmto sypkým ingrediencím přidejte i máslo s orestovanou cibulí a celerem. Směs zalijte kuřecím vývarem, tak, aby bylo všechno pečivo alespoň trochu navlhlé. V separátní misce rozbijte vejce, pořádně je rozšlehejte a taktéž je nalijte do společné misky. 

Nádivku napěchujte do pekáčku vymazaného máslem. Zakryjte ho fólií, nebo skleněným poklopem a dejte ho do trouby na 35 minut. Posléze poklop sundejte a nádivku pečte ještě o 10-15 minut déle. 

photo 1508747703725 719777637510

Nádivka ze slaniny a bylinek

Budete potřebovat:

  • 25 g másla
  • 1 nakrájenou cibuli
  • 90 g nakrájené slaniny
  • 4 nakrájené plátky celozrnného chleba
  • 1 lžíci čerstvě nakrájené šalvěje
  • 1 lžíci čerstvě nakrájeného tymiánu
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 1 vejce

Rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli a slaninu. Nakrájejte chleba na menší kostky, přidejte k němu směs z pánve a zasypte ho šalvějí, tymiánem a citronovou kůrou. Nakonec přidejte jedno rozbité a vyšlehané vejce. Tuto nádivku pečte tak, že jí naplníte výduť uvnitř kuřete.

Nádivka z choriza a fenyklu

fennel vegetables fennel bulb food 159357

Budete potřebovat:

  • 2 šišky na jemno krájeného choriza (množství případně upravte podle velikosti kuřete)
  • 1 na jemno krájený fenykl
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 3 lžičky čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky rozdrcených fenyklových semínek
  • 1 a ½ hrnku strouhanky
  • 1 vejce

Rozpalte pánev a osmahněte na ní chorizo a fenykl. Po asi 8 minutách k nim přidejte česnek, tymián, fenyklová semínka a strouhanku. Jakmile je strouhanka hnědá, sejměte základ z plamene a přidejte k němu sůl a pepř. Nakonec do něj rozbijte jedno celé vejce. 

Nádivku opět pečte tak, že jí naplníte kuře před vložením do trouby. 

Přejeme vám dobrou chuť!

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář