Čas strávený v kuchyni se dost významně točí i kolem kvality připravovaného jídla. V otázce jeho kvalitní přípravy se dostáváme k problematice vhodného kuchyňského nádobí. Pojďme se společně s námi podívat na nejmodernější kuchyňské nádobí, spolu s jeho klady a zápory. Jste připraveni?

Ačkoliv stále existují lidé, kteří kuchyňské vybavení příliš neřeší, v posledních letech se ve světových kuchyních začal klást zvětšený důraz na výběr kvalitních nástrojů. Ty mohou do značné míry ovlivnit rychlost přípravy jídla. Také ale mohou ovlivnit to, jak moc bude daný pokrm zdravý a po nutriční stránce vhodně vyvážený.

Někteří lidé preferují v kuchyni teflon, jiní nedají dopustit na litinové hrnce po babičce. Také tu ale máme zastánce skla a v neposlední řadě si své místo na kuchyňském výsluní získávají i hrnce z kvalitní keramiky.

Jaká jsou pro a proti jednotlivých možností? To se dozvíte v tomto článku.

Někdo by řekl, že vybrat správný hrnec či pánev není žádná velká věda. Není to ale až tak úplně pravda. Každý z výše uvedených materiálů má totiž svá specifika, která mohou dost významně ovlivnit celkový výsledek vašeho snažení.

Protože je v současné době nejvíce slyšet o keramických hrncích a pánvičkách, rozhodli jsme se udělat malé srovnání jejich výhod a nevýhod v kontextu pracovních nástrojů z jiných materiálů.

Keramické hrnce

Keramické hrnce se v poslední době těší značné popularitě. A není se vůbec čemu divit.

 Pokud se rozhodnete dát keramickým hrncům šanci, můžete očekávat:

  • Že v nich připravíte lehká, chuťově i výživově vyvážená jídla
  • Keramika do pokrmů neuvolňuje žádné potenciálně nebezpečné látky
  • Můžete vařit či smažit s menším množstvím oleje
  • Keramické hrnce i pánve jsou podstatně lehčí, než výrobky z litiny
  • Rozvod tepla je v keramických pánvích a hrncích mnohem efektivnější než v případě, že použijete kuchyňské náčiní vyrobené z kovu

Samozřejmě, vaření v keramických hrncích má i několik negativ. Z našeho úhlu pohledu je jich ale opravdu jen pár.

  • Úplně se nevyhnete použití oleje při vaření
  • Pořizovací cena keramického náčiní může být trochu vyšší, na druhou stranu se vám cena brzy vrátí v nižších nákladech za spotřebu elektřiny či plynu během vaření
  • Keramické hrnce jsou velmi citlivé na špatné zacházení

Široký výběr hrnců dle úrovně vašeho vaření je kupříkladu na https://www.royaltyline.cz/samostatne-hrnce/ 

Teflonové hrnce

Možná jsme vás ohledně keramických hrnců zatím nepřesvědčili a hodláte dál setrvat u teflonového náčiní.

Mezi jeho pozitiva patří:

  • Při vaření potřebujete jen malé množství oleje
  • Výhodou teflonu je i jeho nepřilnavost
  • Má poměrně dlouhou výdrž i odolnost
  • Oproti keramice se teflon tak snadno nepoškodí

Oproti keramickému nádobí má ale používání toho teflonového mnohem více nevýhod.

  • Při nevhodném zacházení se snadno poškrábe, proto musíte používat pouze silikonové, plastové či dřevěné vařečky atd.
  • Může do jídla uvolňovat nebezpečné látky, které jsou pro lidské tělo nežádoucí
  • Snadněji na něm přepálíte tuk
  • Teplo z vařiče se nikdy zcela rovnoměrně nerozprostře po celé ploše hrnce či pánve

Litinové hrnce

S litinovými hrnci se v dnešní době už tak často nesetkáte. Jejich zlatá éra byla završena už několik desítek let zpátky. I přesto však existuje celá řada lidí, kteří litinové nádobí stále používají. Především proto, že litinové hrnce opravdu dlouho vydrží.

Mezi jejich klady patří:

  • Jejich extrémně vysoká odolnost
  • Velmi dobře rozvádí teplo po celé ploše nádoby
  • Jsou relativně levné (minimálně s ohledem na jejich životnost)
  • Nejsou tak choulostivé na poškození jako hrnce s teflonovou a keramickou úpravou

Stejně jako teflonové hrnce mají hrnce z litiny řadu negativ:

  • Jsou velmi těžké
  • Pokrm se mnohem rychleji připálí
  • Nemají nepřilnavou úpravu, proto musíte používat mnohem více oleje
  • Při špatném zacházení mají tendenci k rychlé korozi

Zcela samostatnou kapitolou je pak skleněné nádobí, které nelze považovat za plnohodnotnou náhradu nádobí z keramiky, železa či teflonu. Je tomu tak proto, že skleněné nádobí je určené především do trouby.

Oblíbené jsou především nejrůznější skleněné misky a mísy, které jsou vhodné pro pečení těstovin, brambor, masa i zeleniny. V případě, že skleněné mísy položíte na sporák, čelíte zvýšenému riziku jejich poškození, a to převážně v důsledku nejrůznějších puklin.

Jinak je ale příprava jídla ve skleněném nádobí vhodná takřka pro všechny typy vaření a stejně jako nádobí z keramiky nehrozí, že by jeho povrch nějak negativně ovlivňoval vlastnosti uvařeného jídla.

Finální hodnocení

Po zvážení všech pro a proti různých druhů nádobí vítězství připadá keramickým hrncům a pánvím. Jejich moderní vlastnosti a pokročilá technologie výroby jsou nejvíce šetrné jak k samotným pokrmům, tak k lidskému tělu.

A co vy? Vaříte v keramických hrncích?