Jarní quiche s mladým špenátem a kozím sýrem [recept]

Jaro je tu a s ním přichází čas i na trochu odlehčené a rychle hotové recepty. Jedním z těch, který zvládnete i během několika málo minut, je jarní quiche s mladým špenátem a kozím sýrem. Jak na něj?

Jaro je ideálním obdobím na pomazánky, které se hodí na rychlou svačinu, ale například i na výlet. (Za předpokladu, že v nich není majonéza nebo něco dalšího, co může podlehnout rychlé zkáze.) To ale není to jediné, co můžete při svém domácím experimentování vyzkoušet.

Tip: Nejlepší recept na quinou

Když budete hledat inspiraci na rychlou večeři či víkendový oběd, mimo pad thai můžete vyzkoušet i odlehčený jarní quiche s mladým špenátem a kozím sýrem, který budete mít hotový téměř za chvilku.

Jak na něj?

Jarní quiche s mladým špenátem a kozím sýrem – recept

Budete potřebovat: 230 g špaldové mouky, 170 g vychlazeného másla, 8 lžic studené vody, špetku soli, 3 jarní cibulky, 80 g listového špenátu, 100 g anglické slaniny, 100 g kozího sýra, 250 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, 1 lžíci ghí, sůl, pepř, muškátový oříšek, kajenský pepř

Začněte tím, že si připravíte základ těsta. V míse smíchejte mouku spolu s máslem a rukama vypracujte směs, která se vizuálně podobá koláčové drobence. Pak přidejte sůl a vodu, vytvarujte hladké těsto a dejte ho alespoň na hodinu do lednice.

V mezičase si na ghí orestujte nakrájenou jarní cibulku. Jakmile bude mít nazlátlou barvu, přidejte k ní špenát. Ten by měl v nejlepším případě trochu zavadnout. Poté zeleninu dejte do misky a na pánvi ještě osmažte nakrájenou slaninu.

Vymažte formu na koláč máslem a dejte do ní vyválené koláčové těsto. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na 10 minut na 180 °C. Mezi tím smíchejte v misce smetanu a vejce, přidejte k nim jarní cibulku a špenát, slaninu a veškeré koření. Náplň nalijte do formy s těstem, rozdrobte nahoru kozí sýr a pečte alespoň 25 minut na nezměněnou teplotu.

recept na quiche se špenátem a kozím sýrem

Jak na jarní quiche podle ChatGPT

Budete potřebovat: 1 balíček listového těsta, 200 g špenátu, 100 g zeleného chřestu, 1 cibuli, 100 g cherry rajčat, 100 g cukety, 4 vejce, 200 ml smetany na vaření, 100 g sýra (např. ementál nebo gouda), sůl a pepř podle chuti, olej na smažení

Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi si osmahněte na kostky nakrájenou cibuli, cuketu a chřest. Přidejte špenát a krátce restujte, dokud vše nezměkne. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Rozválejte listové těsto a vyložte jím formu na quiche. Propíchejte dno vidličkou a pak vložte do trouby na 10 minut, aby těsto lehce zezlátlo.

Mezitím rozklepněte vejce do misky a smíchejte s smetanou. Přidejte na kostičky nakrájený sýr a osolte a opepřete podle chuti.

Vyndejte předpečené těsto z trouby a na něj rovnoměrně rozprostřete směs zeleniny. Nalijte také vejce se smetanou. Na povrch rozprostřete na půlky nakrájená cherry rajčata.

Pečte v troubě přibližně 25-30 minut, dokud quiche nezezlátne.

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář