Recept na velikonoční nádivku: Budete potřebovat vejce a uzené maso

Za chvíli máme za dveřmi Velikonoce, takže je nejlepší čas začít s jejich přípravou. Zatímco ale mazanec už možná máte v malíku, třeba se poprvé chystáte na pečení staročeské velikonoční nádivky s vejci a uzeným masem, která je dobrá i samotná. Víte, jak na ni?

Snad o každém svátku hraje velkou roli jídlo, u kterého se setká celá rozvětvená rodina. K Velikonocům tradičně patří nabarvená vajíčka a mazanec, ale také například pečený velikonoční beránek či zajíček. (Záleží, na co z toho máte doma formu, ale v základě se obě zvířata pečou ze stejného těsta.)

A pak je tu ještě jedna slaná pochoutka, která si v posledních letech opět začíná získávat popularitu. Je jí staročeská velikonoční nádivka, po které se okamžitě zapráší.

Nevěříte? O tom se přesvědčíte, jakmile ji zkusíte.

Recept na skvělou velikonoční nádivku

Budete potřebovat:

  • 30 g másla
  • 7 bílých rohlíků
  • 200 ml mléka
  • 400 g uzeného masa
  • 6 vajec
  • čerstvé kopřivy (patří tam, ale můžete vynechat)
  • 1 lžíci pažitky
  • 1 lžíci petrželky
  • Sůl, pepř
  • Muškátový oříšek
  • ½ lžičky prášku do pečiva

recept na velikonoční nádivku

Postup

  1. Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky.
  2. Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek žloutky a bílky.
  3. Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky.
  4. Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Poté je zlehka vymačkejte a zbývající mléko vylijte.
  5. Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.
  6. Přimíchejte kostičky uzeného masa, přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  7. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte pekáček nebo zapékací mísu máslem.
  8. Ušlehejte bílky na tuhý sníh a opatrně je přimíchejte do směsi.
  9. Směs nalijte do připraveného pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.
  10. Podávejte nádivku s kyselou okurkou a posypanou pažitkou.
  11. Pro zdůraznění chuti nádivky můžete použít různé druhy masa, například pečené vepřové maso nebo pečenou drůbež.

Nádivku můžete servírovat samostatně nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť!

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář