Recept na quinoa salát, který vám bude zaručeně chutnat

Když vám odpadne nutnost hledání odpovědi na otázku, zda je lepší červená quinoa nebo černá quinoa, s největší pravděpodobností začnete hledat její nejlepší využití. I když s ní můžete pracovat několika způsoby, dnes vám nabídneme recept na salát se zeleninou, po kterém se budete olizovat až za ušima.

Quinoa, nebo také merlík čilský, je rostlina, která patří do rodiny laskavcovitých. V současné době je to populární obilovina, která se často připravuje jako příloha k mnoha rozličným pokrmům. Díky jednoduché přípravě si navíc získala oblibu u zaneprázdněných jedinců, kteří jsou zároveň vyznavači zdravějšího životního stylu.

Aby toho nebylo málo, quinoa obsahuje mnoho důležitých živin, díky kterým organizace OSN rozhodla, že rok 2013 bude Mezinárodním rokem quinoy. NASA ji dokonce zařadila na seznam jako potravinu, která může podpořit přežití lidí i v době dlouhých letů. Když má tedy quinoa tak velkou mezinárodní (až kosmickou) pozornost, není důvod, proč byste ji neměli vyzkoušet i vy.

pexels vie studio 7421203 scaled

Nejlepší quinoa salát

Budete potřebovat: 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci ume octa, nasekanou hrst jarní cibulky, petržele a bazalky, kozí sýr, sůl, pepř, 200 g quinoy, nakrájenou papriku a cuketu, olivy

Než začnete s mícháním ingrediencí a s přípravou zálivky, quinoa by se měla nejprve několikrát propláchnout. Stačí, když ji dáte do cedníku a přelijete ji horkou vodou z konvice. Pak by se měla uvařit v osolené vodě, stačí ji v ní nechat cca 20 minut. Že je hotová poznáte podle toho, že bude měkká. Jakmile to bude, sejměte ji z ohně a přiklopte ji pokličkou.

Mezi tím spolu v misce smíchejte olivový olej, šťávu z citronu, ume ocet, bylinky, olivy, sůl a pepř. Do zálivky přidejte nakrájenou zeleninu a nakrájený sýr. Nakonec přidejte i připravenou quinou a můžete podávat.

Náš tip

Salát z quinoy bude chutnat i s dalšími ingrediencemi, například s nakrájeným avokádem, sušenými rajčaty, tuňákem, červenou řepou a mnoha dalšími. Fantazii se tedy meze rozhodně nekladou.

Zdroj informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Merlík_čilský – Merlík čilský (česky)

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář