Domácí výroba droždí

Když chceme péct chleba, nebo kynutou buchtu, neobejdeme se bez droždí. To ale bylo v první vlně pandemie beznadějně vyprodané. Takže se muselo objednávat buď po internetu, nebo se ho musel člověk naučit sám vyrobit. Jelikož se nám tahle ingredience může vždycky hodit, podíváme se na to, jak ji udělat.

Nad křupavým chlebem, který je ještě teplý z trouby, nebo nad nadýchanou buchtou, se řeší všechny životní nesnáze mnohem líp. To ale znamená, že si tyhle laskominy budeme muset nejprve upéct. (Protože ty kupované těch domácích co do chuti a kvality prostě nedosahují.)

pexels skitterphoto 9510 scaled

Jenže, s tím můžete mít trochu problémy. Obchod může být z nějakého důvodu zavřený, nebo může mít vyprodané zboží. Takže hrozí, že budete muset přehodnotit plány a zkusit něco jiného. Třeba rýžový nákyp, který vám nikdy příliš nešel, ani nechutnal. 

Díky tomuto návodu na domácí droždí vás však už nic nebude moci zastavit!

Kvasinky a kvasnice

Nejprve se zaměříme na teoretickou část toho, na jakém principu droždí funguje. Droždí obsahuje kvasinky, které jsou jednobuněčnými houbovitými mikroorganizmy. Jelikož se nemnoží pohlavně, ale pučením, našly si pevné místo v potravinářství. A to především v oblasti výroby piva, vína nebo v pekařství. 

Moderní droždí je ale teprve relativně mladý vynález. První závod se objevil až v 19. století. První droždí bylo navíc tekuté. Teprve až po zdokonalení technologie se začalo prodávat lisované v kostkách, jak to známe dnes. Díky tomu je používání droždí snadné a bezpečné. I tak se ale musí dávat velký pozor na to, aby se do droždí nedostala nějaká patogenní kvasinka, která by mohla znehodnotit výrobky, nebo způsobit zdravotní potíže. (Ne všechny kvasinky jsou totiž ty správné.)

pexels engin akyurt 1552630 scaled

Recept na domácí droždí

Když už nyní víte něco z historie droždí, přichází čas na to, abychom si řekli o tom, jak snadno a rychle vyrobit to domácí.

Budete potřebovat: 500 g brambor, 60 g cukru, 2 lžíce piva, vodu

Začněte tím, že brambory ve slupce dáte vařit do vody. Tak dlouho, dokud nebudou dokonale měkké. Následně je oloupejte příborovým nožem, rozmačkejte je a nalijte do nich vodu. Její správné množství určíte tím, že se z brambor stane kašovitá hmota.

V malém množství vody rozpusťte odměřený cukr a nalijte ho do bramborové kaše. (V podstatě půjde o cukrový rozvar, který bude mít konzistenci sirupu.) Tuto směs dejte na teplé místo. V průběhu tohoto procesu do ní nalijte dvě lžíce piva, které pořádně zamícháte. Následně nechejte kvasnice kynout po dobu jednoho dne. Teprve pak budou připravené k použití.

Kvásek na chleba

pexels kaboompics com 5802 scaled

No jo, ne každý chce ale upéct kynuté lívance,  koláče, nebo bábovku, ale tradiční (nejen český) chléb. Jakým způsobem postupovat? A bude k tomu potřeba to samé, jako ke klasickému domácímu droždí? To zjistíte právě v tomto receptu.

Budete potřebovat: 300 g mouky, vodu

Vezměte si dostatečně velkou sklenici, nebo mísu a dejte do ní 100 g mouky a vodu. Té by mělo být jen tolik, aby z mouky vzniklo hustší těsto. Misku zakryjte potravinovou fólií, nebo sáčkem a nechejte ji stát na teplém místě do druhého dne.

Další den sejměte fólii, obsah misky důkladně promíchejte a přidejte dalších 100 g mouky. Podle potřeby přidejte malé množství vody. Dávejte si ale dobrý pozor, aby směs nebyla moc řídká. Následně misku opět zakryjte a nechejte ji stát na teplém místě do druhého dne.

Třetí den postupujeme úplně stejně. Dáte pryč fólii, přidáte 100 g mouky a trochu vody a zamícháte. Opět přikryjete fólií a necháte stát do dalšího dne. Není však vyloučeno, že už budete potřebovat novou nádobu na transport nadbytečného množství kvásku. Po uplynutí posledních 24 hodin by měl být kvásek připravený k pečení. Pokud se vám to z nějakého důvodu nehodí, můžete ho schovat a průběžně dokrmovat. 

Co s ním?

Ať už jste sem přišli kvůli domácímu kvásku, nebo droždí, můžete z něj připravit domácí pečivo, koláče, lité buchty na plech, nebo kynuté bábovky. Fantazii se meze nekladou. Není tedy vyloučeno, že vás díky podobnému experimentování napadne nějaký zajímavý recept.

Zkoušeli jste někdy výrobu domácího kvásku nebo droždí? Pokud ano, jak se vám to povedlo?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvasinky – Kvasinky (česky)

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář