Recept na makronky jako od profíka

Milujete sladkosti a dezerty a zamilovali jste si francouzské makronky? Pak určitě máte velmi dobrou představu o tom, kolik stojí peněz. Takže není vyloučeno, že jste začali zkoumat, zda si tuhle dobrotu nedokážete upéct svépomocí sami. Kde ale sehnat dobrý návod? Třeba právě v tomto článku!

Když přijdete do cukrárny, nebo vychytáte speciální týden v nějakém potravinářském řetězci, narazíte na pestrobarevné makronky. Ovšem, na to, jak jsou malé a kolik jich je v balení jsou nekřesťansky drahé. (Minimálně pro běžnou pracující třídu určitě.) Takže se z nich stává poměrně luxusní záležitost, kterou si lze dopřát jenom občas. A jen v omezeném množství.

pexels brigitte tohm 239578 scaled

Což je škoda, protože dobře udělaná makronka dovede vždycky zanechat ten nejlepší dojem. Čehož lze využít třeba na rande, nebo při návštěvě tchýně, která vás pokaždé trumfne domácím kváskovým chlebem, nebo bábovkou z domácího droždí.

Pokud se nebojíte a máte v sobě aspoň špetku odhodlání, zkuste recept na makronky, který vyšperkujete dokonalým krémem. 

Co jsou to makronky?

Makronky jsou francouzská sladkost, která by se dala (aspoň vzdáleně) přirovnat k našim sněhovým pusinkám. Většinou mívají pastelové barvy, ale není vyloučeno, že narazíte i na takové, které si zachovají plné barevné spektrum. Uvnitř mohou být plněné marmeládou, krémem nebo ganaší. Kvůli svému roztomilému vzhledu se často prodávají ve speciálních dárkových baleních.

Recept na makronky

Vyrobit kvalitní makronky je úkol hodný mistra. Proto si nedělejte těžkou hlavu, pokud se vám napoprvé nepovedou tak, jak byste si představovali. A směle pokračujte ve svém sladkém snažení.

Budete potřebovat: 100 g vaječných bílků, 140 g mandlové mouky, 90 g granulovaného cukru, 130 g práškového cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¼ lžičky vinného kamene; Na krém: 225 g povoleného másla, 5 vaječných žloutků, 100 g granulovaného cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, 30 ml vody, špetku soli

pexels jill wellington 3776939 scaled

Cukr a mouku prosejte do mísy. Do jiné (a perfektně čisté) mísy dejte bílky, které mají pokojovou teplotu. Vezměte mixér s metličkami a ušlehejte sníh. Jakmile začnou bílky pěnit, přidejte k nim vinný kámen a poté velmi pomalu přidávejte krystalový cukr. Pokud chcete, do bílků dejte potravinářské barvivo a vanilkový extrakt. Šlehejte do doby, dokud sníh nezačne dělat po vytažení metličkou tuhé špičky. 

V této fázi opatrně přidejte ⅓ sypkých ingrediencí z první misky. Nakonec do bílkové směsi přidejte i zbývající suché přísady. Konzistence finální směsi by měla připomínat tekutou lávu. Lžící přendejte směs do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a začněte stříkat jednotlivé makronky na plech vyložený pečicím papírem.

Jakmile to budete mít hotové, několikrát plechem bouchněte o pracovní desku. Čímž dojde k uvolnění vzduchových bublin. Před pečením nechte makronky asi 40 minut schnout na vzduchu. Následně makronky pečte v troubě předehřáté na 150 °C po dobu 12-15 minut. Zhruba po 7 minutách pečení plech otočte. Po vyndání z trouby nechte makronky úplně vychladnout.

Krém

pexels snapwire 6747 scaled

Než budou makronky upečené a vychladlé, připravte si krém, kterým je budete plnit. Vezměte kastrol a v něm smíchejte vodu s cukrem. Počkejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Teprve pak zvyšte teplotu a tekutinu přiveďte k varu. 

Do misky dejte žloutky a vyšlehejte je metličkovým nástavcem mixéru. Jakmile cukr na plotně dosáhne teploty 115 °C, sejměte ho z plamene. V této chvíli (za práce mixéru) opatrně nakapejte cukrovou směs do vajec. Mixujte až do chvíle, kdy začne být dno mísy studené a směs získá pokojovou teplotu. V této chvíli do základu postupně přidejte máslo nakrájené na kousky a stále šlehejte. Přidejte vanilkové aroma a špetku soli. Šlehejte ještě asi 6 minut. Teprve pak bude krém hotový a připravený ke stříkání do připravených skořápek.

Alternativy základního krému

Máslový krém je klasika. Ale po čase to může začít být přeci jenom trochu nuda. Čím jiným lze tedy vaše makronky naplnit?

Například:

  • Mangovou ganaší
  • Malinovým máslovým krémem
  • Čokoládovou ganaší
  • Pomerančovým krémem
  • Krémem z citronové kůry
  • Krémem z bílé čokolády

Zkoušeli jste někdy péct domácí makronky, nebo si na to zatím netroufáte?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Makrónky – Makrónky (česky)

https://preppykitchen.com/french-macarons/ – Recept na francouzské makronky (anglicky)

https://delishably.com/desserts/Macaroon-Fillings-Easy – 7 tipů na náplně do makronek (anglicky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář