Recept na velikonočního beránka: Tenhle se zaručeně povede

Velikonoce už klepou na dveře, takže přichází čas na sváteční pečení. Kromě mazance se v některých domácnostech dělá i chutný velikonoční beránek, který je jedním ze symbolů křesťanství a jara. Dnes vám proto nabídneme recept, díky kterému se vám zaručeně povede.

Podoba velikonočního beránka může být různá. Zatímco někteří ho polévají čokoládou, v jiných domácnostech zůstává těsto zcela odkryté. Uvnitř se navíc mohou nacházet kousky želatiny, čokolády, ořechů a podobně, takže každý rok můžete obměňovat příchutě. Co když ale beránka pečete úplně poprvé a máte obavu, že se vám nepovede? V tom případě zkuste náš ověřený recept.

Recept na beránka

pexels los muertos crew 8477774 scaled

Budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 120 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronovou šťávu
  • tuk a mouku na vymazání formy

Začnete tím, že spolu v míse utřete tuk s cukrem. Jakmile vám vznikne něco jako pěna, začněte do základu postupně přidávat vlažné mléko a mouku, kterou si dopředu smícháte s práškem do pečiva. Dále přidejte citronovou šťávu a sníh z bílků, který si připravíte bokem.

Nakonec těsto nalijte do formy na beránka, kterou předtím důkladně namažete tukem a vysypete ji moukou. Díky tomu by se vám měl beránek mnohem snáze vyndavat. Nakonec formu vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a beránka pečte po dobu 35-45 minut.

V případě, že si nejste jistí, jestli je beránek dostatečně upečený, rozlomte špejli a píchněte ji do několika míst. Pokud je špejle čistá, znamená to, že beránek může jít z trouby ven. V případě, že se na ni lepí kousky těsta, ještě není dostatečně upečené a je vhodné ho v troubě ještě chvíli nechat. Tento test se špejlí můžete průběžně opakovat.

V případě, že chcete základ nějak ozvláštnit, zkuste do něj přidat:

  • Ořechy
  • Rozinky
  • Strouhanou čokoládu
  • Rozlámané lentilky
  • Kandované ovoce

Jaký je váš nejoblíbenější recept na velikonočního beránka?

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář