Velikonoce už klepou na dveře, takže přichází čas na sváteční pečení. Kromě mazance se v některých domácnostech dělá i chutný velikonoční beránek, který je jedním ze symbolů křesťanství a jara. Dnes vám proto nabídneme recept, díky kterému se vám zaručeně povede.
Podoba velikonočního beránka může být různá. Zatímco někteří ho polévají čokoládou, v jiných domácnostech zůstává těsto zcela odkryté. Uvnitř se navíc mohou nacházet kousky želatiny, čokolády, ořechů a podobně, takže každý rok můžete obměňovat příchutě. Co když ale beránka pečete úplně poprvé a máte obavu, že se vám nepovede? V tom případě zkuste náš ověřený recept.
Recept na beránka
Budete potřebovat:
- 4 vejce
- 120 g másla
- 200 g cukru krupice
- 200 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- citronovou šťávu
- tuk a mouku na vymazání formy
Začnete tím, že spolu v míse utřete tuk s cukrem. Jakmile vám vznikne něco jako pěna, začněte do základu postupně přidávat vlažné mléko a mouku, kterou si dopředu smícháte s práškem do pečiva. Dále přidejte citronovou šťávu a sníh z bílků, který si připravíte bokem.
Nakonec těsto nalijte do formy na beránka, kterou předtím důkladně namažete tukem a vysypete ji moukou. Díky tomu by se vám měl beránek mnohem snáze vyndavat. Nakonec formu vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a beránka pečte po dobu 35-45 minut.
V případě, že si nejste jistí, jestli je beránek dostatečně upečený, rozlomte špejli a píchněte ji do několika míst. Pokud je špejle čistá, znamená to, že beránek může jít z trouby ven. V případě, že se na ni lepí kousky těsta, ještě není dostatečně upečené a je vhodné ho v troubě ještě chvíli nechat. Tento test se špejlí můžete průběžně opakovat.
V případě, že chcete základ nějak ozvláštnit, zkuste do něj přidat:
- Ořechy
- Rozinky
- Strouhanou čokoládu
- Rozlámané lentilky
- Kandované ovoce
Jaký je váš nejoblíbenější recept na velikonočního beránka?