Recept na flamendr: Jeden postup, mnoho jmen

I když by maso nemělo tvořit hlavní součást jídelníčku, když už se na něj dostane, nechce se nám ho jíst na stále stejný způsob. Pokud máte v oblibě pikantní jídla, mohl by vám vyhovovat vepřový flamendr, který pořádně rozpálí vaše chuťové pohárky.

Flamendr je recept s masem, který má mnoho lidí v oblibě. Kromě toho, že dobře chutná, jeho příprava je opravdu dost snadná, takže u plotny nemusíte trávit polovinu mládí. Malou zajímavostí je, že názvů existuje víc. Můžeme se tedy setkat například s moravským, pražským nebo radouňským flamendrem. Vtip je ale v tom, že jednotlivé varianty flamendru se i přes své odlišné jméno v ničem příliš neliší. Je tedy celkem jedno, jak se jmenuje, hlavní je, že chutná.

pexels wallsio 15569285 scaled

Jak ho připravit?

Recept na flamendr

Budete potřebovat: 600 g vepřové kýty, 2 cibule, 1 červenou papriku, 1 dl černého piva, 1 lžíci kečupu, worcesterovou omáčku, olej, sůl, pepř, křen, pálivou papričku, hladkou mouku

Kýtu nejprve omyjte pod tekoucí vodou a posléze ji nakrájejte na tenké nudličky. Následně je opepřete a osolte a nechte je 1 hodinu odpočívat v míse. Mezi tím oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a očištěnou papriku na menší nudličky. Jakmile se maso odleží, lehce ho poprašte malým množstvím hladké mouky a opečte ho na oleji ze všech stran. Přidejte papriku a cibuli, černé pivo, zakryjte poklicí a duste 10 minut. Nakonec omáčku dochuťte worcesterem, pálivou paprikou a kečupem. Při podávání na maso přidejte ještě libovolné množství křenu.

S čím ho podávat?

pexels polina tankilevitch 4109234 scaled

Na flamendru je nejlepší, že ho můžete podávat prakticky s čímkoliv. Mezi nejoblíbenější varianty tradičně patří brambory, bude vám ale chutnat i s dobře pečenými bramborovými hranolky (samozřejmě, můžete si zvolit i ty smažené na pánvi nebo ve fritéze, ale je otázkou, jestli chcete pokoušet žlučníkovou koliku).

Recept lze odlehčit i tím, že flamendr budete podávat spolu se zeleninovým salátem, kterému dokáže dodat pořádný říz. Kdo ale nemá na nic čas, tomu bude chutnat i maso pouze s chlebem.

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář