Jak na vláčný mazanec – RECEPT

Velikonoce klepou na dveře, takže je vhodné myslet na tradiční velikonoční výzdobu a menu. Nedílnou součástí svátků jara je zcela nepochybně mazanec. Víte, jak ho upéct doma?

Velikonoční mazanec je sladký bochník z kynutého těsta. Zajímavostí je, že spolu s vánočkou patří mezi nejstarší české obřadní pečivo. (Tradičně se pekl o Bílé sobotě.) Pomocníkům se dělával obyčejný mazanec, pro návštěvy pak byl určen mazanec s mandlemi a rozinkami. Někdy je jeho součástí i kandované ovoce.

mazanec g0db685d79 1280

Recept na mazanec

Budete potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 85 g rozpuštěného másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 30 g rozinek (nemusí být)
  • 45 g plátků mandlí
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • Citronovou kůru
  • Sůl
  • Vejce na potření mazance

Ve velké míse spolu spojte mouku, vanilkový cukr, klasický cukr a sůl. Vše velice důkladně promíchejte. Ve středu směsi udělejte důlek a dejte do něj cca půlku mléka a rozdrobené droždí. Zpracujte část mouky a jakmile bude mít tekutější konzistenci, zakryjte mísu utěrkou a udělejte kvásek. Ke kvásku pak přidejte zbytek mléka. Dále přidejte vaječné žloutky, rozpuštěné máslo a nastrouhanou kůru z citronu. Jakmile bude těsto uhnětené, přidejte do něj rozinky a mandle. Poté dejte těsto na cca 60 minut kynout.

Vykynuté těsto zpracujte na válu do tvaru bochníku a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Opět mazanec zakryjte utěrkou a nechte ho kynout po dobu dalších 60 minut. Následně ho pomažte vejcem, posypejte ho mandlemi a pečte ho na 160 °C po dobu 45 minut.

Pečete doma velikonoční mazanec, nebo si ho raději kupujete v obchodě?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mazanec – Mazanec (česky)

Napsat komentář