Velikonoce klepou na dveře, takže je vhodné myslet na tradiční velikonoční výzdobu a menu. Nedílnou součástí svátků jara je zcela nepochybně mazanec. Víte, jak ho upéct doma?
Velikonoční mazanec je sladký bochník z kynutého těsta. Zajímavostí je, že spolu s vánočkou patří mezi nejstarší české obřadní pečivo. (Tradičně se pekl o Bílé sobotě.) Pomocníkům se dělával obyčejný mazanec, pro návštěvy pak byl určen mazanec s mandlemi a rozinkami. Někdy je jeho součástí i kandované ovoce.
Recept na mazanec
Budete potřebovat:
- 350 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 85 g rozpuštěného másla
- 70 g krupicového cukru
- 30 g rozinek (nemusí být)
- 45 g plátků mandlí
- 20 g čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- Citronovou kůru
- Sůl
- Vejce na potření mazance
Ve velké míse spolu spojte mouku, vanilkový cukr, klasický cukr a sůl. Vše velice důkladně promíchejte. Ve středu směsi udělejte důlek a dejte do něj cca půlku mléka a rozdrobené droždí. Zpracujte část mouky a jakmile bude mít tekutější konzistenci, zakryjte mísu utěrkou a udělejte kvásek. Ke kvásku pak přidejte zbytek mléka. Dále přidejte vaječné žloutky, rozpuštěné máslo a nastrouhanou kůru z citronu. Jakmile bude těsto uhnětené, přidejte do něj rozinky a mandle. Poté dejte těsto na cca 60 minut kynout.
Vykynuté těsto zpracujte na válu do tvaru bochníku a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Opět mazanec zakryjte utěrkou a nechte ho kynout po dobu dalších 60 minut. Následně ho pomažte vejcem, posypejte ho mandlemi a pečte ho na 160 °C po dobu 45 minut.
Pečete doma velikonoční mazanec, nebo si ho raději kupujete v obchodě?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mazanec – Mazanec (česky)
Je to dobrý recept. Já peču mazance již po třicet let, ale do těsta přidávám trochu umletého badyánu,nastrouhám muškátový oříšek a přidám i lžičku celého anýzu.A také 2 lžičku rumu ,to společně s mlékem . Je dobré přidat s rozinkami i kandovanou citronovou i pomer. kůru.