Bábovka je skvělý moučník, který lze upéct jak před příchodem návštěvy, tak jen tak pro radost. Jíst ji můžete jak ráno ke snídani, tak k odpolední kávě. A navíc ji můžete připravit na mnoho různých způsobů. Dnes vám nabídneme recept na hrníčkovou mramorovou bábovku, která se stane ozdobou vašeho nedělního stolu.
Do bábovky můžete dát čokoládu, kokos, namleté ořechy, mák a mnoho dalších ingrediencí. Nic ale nevypadá tak pěkně, jako poctivá mramorová bábovka, ve které se spolu snoubí dva druhy těsta. Když použijete špejli, můžete dosáhnout opravdu propracovaných spirál a tvarů, které budou ozvláštňovat řez.
Jak na to?
Mramorová bábovka
Budete potřebovat: 1 hrnek cukru, 2 vejce, ½ hrnku oleje, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, kakao
Začněte tím, že si důkladně vymažete formu na bábovku. V ideálním případě si vezměte kousek másla, nebo tuku na pečení, a rukou důkladně vymažte všechny spoje, výdutě a středový otvor. Následně vymazanou formu bohatě vysypejte moukou. Díky tomu vám půjde bábovka po upečení lépe vyklopit. V této fázi také předehřejte troubu na 200 °C.
Ve velké míse smíchejte cukr s vejci. Jakmile bude směs hotová, přidejte k nim olej, prosátou mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte.
Těsto rozdělte do dvou misek a jednu půlku obarvěte kakaem. Obvykle stačí použít 1-2 lžíce kakaa holandského typu. (Granko se pro tyto účely moc nehodí.)
Nalijte těsto do formy. Můžete postupovat tak, že budete střídat tmavé a světlé těsto. Nebo tak, že nejprve nalijete jedno a pak druhé. V obou případech pak vezměte špejli a zkuste do sebe obě těsta zamíchat. Díky tomu by vám měl vzniknout onen mramorový efekt.
Nakonec dejte bábovku do formy a pečte ji cca 45-50 minut. Jestli je hotová zjistíte, když do jejího středu zapíchnete špejli. Pokud je čistá, můžete bábovku vyndat. Pokud ne, ještě ji nechte chvíli péct.
Jaká je vaše oblíbená hrníčková bábovka?