10 tipů, čím nahradit kypřící prášek

Pokud máte rádi pečení, je pravděpodobné, že často používáte prášek do pečiva. Co když vám ale dojde? Případně, co když budete chtít experimentovat a nebudete ho chtít dávat do těsta vůbec? Pokud se v tomto popisu poznáváte, níže vám nabídneme 10 užitečných tipů, které můžete při dalším pečení vyzkoušet.

Kypřící prášek je suché chemické kypřidlo, které dává těstu větší objem. Funguje tak, že se z něj vylučuje oxid uhličitý, čímž podporuje vznik vzduchových bublin v těstě. V některých případech se jím dá nahradit droždí, které může mít v některých výrobcích nežádoucí příchuť.

pexels vojtech okenka 1055272 scaled

Nyní se podíváme na to, čím vším ho můžete při pečení nahradit.

Podmáslí

Možná tomu nebudete chtít věřit, ale můžete vyzkoušet pečení s podmáslím. Tradiční podmáslí se hodí kombinovat s malým množstvím jedlé sody. (½ hrnku a ¼ čajové lžičky.) Toto množství by mělo stačit na náhradu 5 g prášku do pečiva.

Bílý jogurt

Dalším trikem je, že místo podmáslí spolu spojíte bílý jogurt a jedlou sodu. Stačí smíchat ½ hrnku bílého jogurtu bez příchutí se ¼ lžičkou sody.

Melasa

Pokud rádi experimentujete, můžete smíchat ¼ hrnku melasy a ¼ lžičky jedlé sody. Výhodou této varianty je, že melasou lze nahradit cukr.

Tartar (Vinný kámen)

pexels kaboompics com 5765 scaled

Stejně jako v jiných případech lze Tartar namíchat s jedlou sodou. Poměr by měl být ½ lžičky Tartaru a ¼ lžičky sody.

Kyselé mléko

Zní to možná divně, ale kyselé mléko vám může při pečení také trochu pomoci. ½ hrnku kyselého mléka smíchejte se ¼ lžičkou jedlé sody a uvidíte, co se stane.

Ocet

Klasický kuchyňský fígl. Stačí smíchat ½ lžičky octa a ¼ lžičky jedlé sody.

Citronová šťáva

pexels alexander dummer 132694 scaled

Pokud nemáte ocet, použijte citron. Smíchejte spolu ¼ lžičky jedlé sody a ½ lžičky citronové šťávy.

Sodovka

Klasickou sodovku bez příchuti použijte tak, že jí nahradíte veškeré tekutiny v receptu.

Samokypřící mouka

V současné době existuje i speciální samokypřící mouka. Stačí jí nahradit mouku v receptu a následně můžete pokračovat podle dalších instrukcí.

Vyšlehané bílky

Těsto se vám zvedne, pokud do něj přidáte kvalitně našlehané bílky. Nezapomeňte na to, že je musíte do těsta zamíchat s největší opatrností, jinak jejich efekt zničíte.

Jaká je vaše nejoblíbenější náhražka kypřícího prášku do pečiva?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kypřicí_prášek – Kypřicí prášek (česky)

https://www.healthline.com/nutrition/10-baking-powder-substitutes – 10 náhražek prášku do pečiva (anglicky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář