Inspirativní recepty z dýně Hokaido

I když byly dýně poměrně dlouhou dobu na okraji zájmu, dnes se těší celospolečenské oblibě. Většinou je máme spojené s dýňovou polévkou, ale dá se z nich připravit i spousta dalších skvělých receptů. Dnes se podíváme, co vše jde vykouzlit z dýně Hokaido.

Podzim a zima jsou roční období, kdy instinktivně volíme hřejivá a vydatnější jídla plná aromatického koření. Ne vždy je to výhra, protože to může znamenat zvýšený příjem prázdných kalorií, které se nám usadí na stehnech, nebo okolo pasu. Proto musíme dbát na to, abychom si dopřávali hodně kvalitní zeleniny, která našemu tělu dodá vitamíny, stopové prvky a spoustu minerálních látek

pexels shantanu pal 2697923

Spíš než po exotických druzích koukejte po těch, které se v tomto ročním období vyskytují i u nás doma. Kromě toho, že vás vyjdou levněji tělu nepřipravíte šok z toho, že mu dáváte něco, co mu není vlastní. 

Abyste měli stále co vařit a ve vaší kuchyni nezavládla nuda, mrkneme se na nejzajímavější recepty z dýně Hokaido.

Pečená dýně

Budete potřebovat: 750 g dýně Hokaido, 2 stroužky česneku, 1 lžičku mletého kmínu, ½ lžičky mletého koriandru, 1 lžičku pálivé papriky, ½ lžičky kurkumy, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř; Na dip: 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci tahini, 1 lžičku za’atar, 1 stroužek česneku, citronovou šťávu, sůl, pepř

Předehřejte troubu na 200° C. Mezi tím umyjte dýni a pořádně ji osušte. Následně ji nakrájejte na 1,5 cm kousky (u každého důkladně odstraňte semínka). Poté je poskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

V misce mezi tím smíchejte česnek a koření. Přidejte olivový olej a udělejte kořeněnou směs. Osolte, opepřete a přelijte jí dýni. Dýni dejte takto péct na 25-30 minut do trouby. Nakonec si ze zbývajících ingrediencí připravte chutný kořeněný dip.

Dýňová polévka

Budete potřebovat: 1 dýni Hokaido, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, ½ lžičky kari koření, 1 lžíci másla, olej, sůl a pepř, zakysanou smetanu

pexels lovefood art 1437655

Omytou dýni nakrájejte na kostky. V hrnci nechte rozpustit máslo a dejte na něj opékat najemno nakrájenou cibuli. Jakmile bude zesklovatělá, přidejte k ní dýni a restujte. Do hrnce přilejte vodu. V množství, které je cca 2 cm nad okraje dýně. Takto dýni vařte po dobu 25 minut. Do polévky přidejte koření a česnek a rozmixujte ji ponorným tyčovým mixérem. Dochuťte ji podle potřeby a při servírování do ní nezapomeňte dát na ozdobu trochu zakysané smetany.

Dýňové palačinky

Budete potřebovat: 2 hrnky gratinované dýně Hokaido, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci bramborového škrobu, 1 vejce, 50 ml mléka, 1 hrst nakrájené petrželky, sůl a pepř, olej

V misce spolu smíchejte hladkou mouku, bramborový škrob, vejce, mléko, petržel se solí a pepřem. Do těsta přidejte gratinovanou dýni (kterou lze podle preferencí dále zpracovat podle potřeby, například vidličkou). Následně pak na oleji smažte středně velké palačinky.

pexels element digital 669729

Dýňové rizoto

Budete potřebovat: 1 kg dýně Hokaido, 300 g rýže, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml bílého vína, 1 cibuli, máslo, sůl, pepř, parmazán, petržel

Nakrájejte a očistěte dýni, tak, aby byla nakrájená na kostky, zbavená semínek a slupky. Také najemno nakrájejte cibuli. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli. Přidejte k ní dýni a opečte ji ze všech stran. Do hrnce nasypte suchou rýži a vše pořádně zamíchejte.

Jakmile je rýže obalená máslem, nalijte k ní víno. Jakmile se trochu redukuje, přidejte zeleninový vývar, který máte připravený bokem. Rýži přiveďte k varu a v případě potřeby (když se tekutina vyvaří) k ní přidejte 1 dl vody. Až do doby, dokud nebude al dente. (Zabere to asi 25 minut.)

Před servírováním rizoto ozdobte nakrájenou petrželkou, trochou másla, solí, pepřem a nastrouhaným parmazánem.

Jaký oblíbený recept z dýně Hokaido máte vy? Budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem.

Zdroje informací

https://whereismyspoon.co/spicy-roasted-pumpkin-wedges/ – recept (anglicky)

http://www.spectrumofhealth.com/hokkaido-pumpkin-recipes-12-great-recipes-from-hokkaido-pumpkin-that-will-make-from-you-master-chef – recept (anglicky)

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář