Česnečka: Tyto variace vás zaručeně dostanou!

Česneková polévka, nebo také zkráceně česnečka, se řadí mezi naše nejoblíbenější polévky. Kromě toho, že nás zahřeje nás dokáže i pořádně nakopnout. Pokud zrovna neplánujete rande, (nebo si chcete tuto lahůdku dopřát se svým partnerem), vyzkoušejte ji uvařit podle těchto méně tradičních receptů.

Uvařili jste brambory, ale nechce se vám vylít jejich voda? Jste nachlazení, nebo vás trápí kocovina po prohýřené noci? Ať už je vaše životní situace jaká chce, téměř vždy si v ní můžete naordinovat pořádně silnou česnečku

pexels photo 1460862

I když ji jako Češi považujeme za naši národní specialitu, faktem je, že se s ní můžeme v různých variacích setkat téměř po celém světě. Až vás tedy naše lety osvědčená klasika začne jednoho dne nudit, vyzkoušejte některý z těchto zajímavých receptů.

Uvidíte, že vám budou chutnat!

Česnečka s parmazánem

Budete potřebovat:

  • 18 stroužků česneku (oloupaného) a 26 stroužků neloupaného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 a ¼ hrnku nakrájené cibule
  • 1 a ½ lžičky tymiánu
  • 3 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • ½ hrnku šlehačky
  • ½ hrnku strouhaného parmazánu

Nejprve předehřejte troubu na 175 °C a dejte do ní 26 stroužků neloupaného česneku. Všechny posléze přelijte olivovým olejem se solí. Stroužky takto pečte po dobu cca 45 minut. (Česnek by měl mít zlatohnědou barvu.) Česnek vyndejte z trouby a nechejte ho trochu vyhladnout. Poté ho postupně mačkejte mezi prsty, aby stroužek vyšel z obalu. Všechny takto získané stroužky dejte bokem do misky.

photo 1518737003272 dac7c4760d5e

Vezměte velký hrnec, postavte ho na sporák a rozpusťte v něm máslo. Na něm opečte nakrájenou cibuli s čerstvým tymiánem. Jakmile cibule získá zlatou barvu, přidejte do hrnce pečený česnek a všechny stroužky toho čerstvého. Po zhruba třech minutách restování nalijte do hrnce připravený vývar. Potom ho přikryjte poklicí a průběžně sledujte, jak je česnek měkký. Asi po dvaceti minutách vaření polévku rozmixujte ponorným tyčovým mixérem a do tekutiny nalijte odměřenou šlehačku. Polévku pozvolna vařte na mírném plameni. Podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem. Před podáváním do polévkové misky nastrouhejte kus parmazánu.

Indická česneková polévka

Budete potřebovat:

  • 4 velké brambory
  • ½ hrnku ghí
  • 7 stroužků česneku
  • ½ krájené cibule
  • 950 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžičku kari
  • špetku pepře a soli
  • ¼ hrnku šlehačky

Dejte vařit vodu do hrnce. Mezi tím oloupejte a nakrájejte brambory. Jakmile se začne vařit voda, vložte je do ní a vařte je po dobu 10-15 minut. Měkké brambory zceďte a dejte je odpočívat stranou. 

Do prázdného hrnce dejte ghí a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile je cibule skoro sklovatá, přidejte k ní rozmačkaný česnek. V této fázi vraťte vařené brambory zpět do hrnce a pořádně je obalte v cibuli, másle a česneku. Posléze brambory poprašte solí, pepřem a kari kořením. Následně obsah hrnce zalijte připraveným vývarem.

pexels photo 877220

Když se všechny ingredience trochu povaří, vezměte ponorný mixér a velmi opatrně je rozmixujte. Nakonec nezapomeňte přilít i nachystanou šlehačku. Opět je vhodné nechat polévku se smetanou projít několik minut varem. Díky tomu se jednotlivé chutě mnohem lépe propojí. 

Během podávání této varianty česnečky je možné ji lehce poprášit kari a pálivou (například uzenou) paprikou. Díky tomu bude mít vaše česneková polévka orientálnější říz.

Jakým způsobem česnečku připravujete vy? Budeme rádi, když se s námi o své recepty podělíte do komentářů pod článkem.

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář