Ačkoliv se u nás cuketa běžně pěstuje, éra její slávy přichází až dnes. Kromě toho, že se dá připravit na mnoho různých způsobů je oblíbená kvůli svým nízkým kalorickým hodnotám. Aby vám tato lahůdka za každých okolností chutnala, vyzkoušejte některý z našich dnešních receptů.

Ať už si přejete snížit svoji hmotnost, nebo nemáte chuť na těžké a vydatné jídlo, měli byste svou pozornost zaměřit na chutnou a dobře dostupnou cuketu. Tato sezónní zelenina může sloužit jako jedna z mnoha ingrediencí letního salátu, ale i jako hlavní hvězda chodu. Vzhledem k její neutrální chuti si ji s velkou pravděpodobností oblíbí i vaše děti, kterým ji můžete okořenit podle potřeby. 

Co z ní ale uvařit?

Cuketa v trojobalu

Budete potřebovat: ⅔ hrnku hladké mouky, 1 vejce, ⅔ hrnku podmáslí, 2 hrnky panko strouhanky, 6 lžic řepkového oleje, sůl, pepř, 3 malé cukety

Cuketu nakrájejte na tenké a krátké “hranolky”, které zbavte semen. Do jednoho talíře dejte hladkou mouku a ve druhém spolu spojte vajíčka a podmáslí. Do třetího talíře dejte panko strouhanku se třemi lžícemi oleje. 

Osolte a opepřete každý kousek cukety, kterou potom obalte v mouce, vejcích a strouhance. Cuketu posléze položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ji trochou oleje a dejte ji péct do trouby předehřáté na 230 °C na cca 20-25 minut. Během pečení cuketu kontrolujte a otáčejte, aby byla hezky křupavá ze všech stran.

Cuketové lodičky

Budete potřebovat: 4 cukety, 2 lžíce oleje, 4 klobásky, ½ hrnku strouhanky, ¾ hrnku strouhané mozzarely, ½ hrnku strouhaného sýru fontina, 2 stroužky rozmačkaného česneku, ¼ hrnku nakrájené bazalky

Předehřejte si troubu na 175 °C. Mezi tím rozpulte cukety, omyjte je a do jejich středu vyhloubejte díru, do které budete napěchovat náplň. Dejte na pánev trochu oleje a osmahněte na něm nakrájenou klobásu. Teplou klobásu dejte do mísy a zasypejte ji strouhankou. K ní přidejte česnek, oba druhy sýra a bazalku. Vše řádně promíchejte do sebe. (Trochu mozzarely si můžete nechat na posypání.) 

Tuto náplň napěchujte do všech cuket. Ty pak dejte péct na 15 minut do trouby.

Penne se zeleninou

Budete potřebovat: 1 kilo malých rajčat, 10 stroužků česneku, 8 lístků čerstvého tymiánu, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 230 g těstovin penne, 1 menší lilek, 1 malou tykev, 1 malou cuketu

Předehřejte si troubu na 135 °C a mezi tím začněte zpracovávat jednotlivé suroviny do jídla. Nakrájejte a očistěte rajčata. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a přelijte je směsí oleje, česneku, tymiánu, soli a pepře. Dejte rajčata sušit do trouby a nechte je tam tak dlouho, dokud se nezmenší cca o ⅓ své původní velikosti. To by mělo trvat zhruba 2 hodiny. (Ale rajčata pro jistotu pravidelně kontrolujte.)

Mezitím uvařte těstoviny dle instrukcí, které jsou uvedené na obalu. Posléze dejte na pánev trochu oleje a dejte do ní jemně nakrájený lilek. Ten opékejte zhruba po dobu 2 minut. K lilku přidejte kousky nakrájené tykve a cukety. Vše v pánvi opepřete a osolte. Čas od času směs zeleniny trochu promíchejte. Zhruba za 3 minuty ji sejměte z ohně. Nakonec promíchejte rajčata s těstovinami a zeleninovou směsí, ozdobte bazalkou a můžete podávat.

Cuketové špízy s lososem

Budete potřebovat: 12 jehlic, 2 lžíce hnědého cukru, 1 a ½ lžičky uzené papriky, 1 lžičku čili, ½ lžičky kajenského pepře, sůl, pepř, 1 kg filetu z lososa bez kůže, 2 středně velké cukety

V misce si smíchejte cukr, papriku, čili, kajenský pepř, sůl a pepř. V této směsi obalte nakrájené (a omyté) kousky lososa a cukety. Na střídačku pak obě ingredience napichujte na jehly. Špízy grilujte na pánvi (případně v troubě) do chvíle, kdy bude maso z lososa dostatečně tepelně upravené.

Dobrou chuť!