Jablečný závin – poznejte všechny jeho podoby

Většina z nás je přesvědčená o tom, že jablečný závin patří do typicky české kuchyně. Pravda je ale trochu někde jinde. Tento dezert má domov v několika evropských gastronomiích. A v každé z nich se připravuje o chlup jinak. Proto vám přinášíme několik tradičních receptů, které vám budou zaručeně chutnat.

Jak už bylo řečeno, jablečný závin je doma v několika státech bývalého Rakouska-Uherska. Protože z něj ale lidé poměrně dost cestovali, nezřídka se dostal v nějaké podobě i do okolních států. Ačkoliv většina z nich užívá kombinace jablek, ořechů a skořice, v některých detailech se přeci jenom liší. 

apple 4120453 1920

Proto budeme rádi, když se pohodlně usadíte a přečtete si několik tradičních receptů na jablečný závin, které vycházejí z různých národních kuchyní. A kdo ví? Třeba si některý z nich oblíbíte natolik, že si najde místo i ve vaší kuchyni.

Německý jablečný závin

Budete potřebovat:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • Prášek do pečiva
  • ½ hrnku řepkového oleje
  • ¾ hrnku horké vody 
  • 1 vejce
  • 1 a ½ hrnku strouhanky
  • 6 oloupaných a nakrájených jablek
  • ½ hrnku rozinek
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžičku skořice
  • ⅓ hrnku rozpuštěného másla
  • 3 lžíce zakysané smetany

Do misky mixéru dejte mouku s trochou prášku do pečiva a nalijte k ní zhruba čtvrtinu oleje z hrnku. V jiné míse lehce vyšlehejte vajíčko s horkou vodou. Jakmile jsou obě ingredience dostatečně spojené, přilejte je do mouky. Nakonec do mouky nalijte i zbytek oleje z hrnku. Vypracované těsto dejte do mísy vymazané olejem, těsto v ní jednou otočte a pak ho přikryté folií nechte odpočívat půl hodiny na nějakém teplém místě.

photo 1561668038 2742fcef75d7

Těsně před vypršením limitu předehřejte troubu na 175 °C a začněte připravovat náplň. Jejím základem je opečená strouhanka (nezapomeňte pod ní dát trochu oleje). To, že je hotová poznáte podle toho, že bude viditelně nahnědlá. Těsto vyválejte na větší obdélník. Pokud je to potřeba, očistěte mu okraje. Jeho střed posypejte strouhankou. Na ni dejte na kostky nakrájená jablka, skořici a rozinky. Vše pak zalijte trochou rozpuštěného másla. 

Po zarolování dejte závin na plech vyložený pečicím papírem a dejte ho péct na 45-55 minut do trouby. (Průběžně ho ale kontrolujte.) Během pečení ho potírejte zakysanou smetanou.

Vídeňský jablečný závin

Budete potřebovat:

  • 80 ml horké vody
  • 1 a ½ lžíce oleje
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • špetku soli
  • 145 g chlebové mouky
  • ½ lžičky oleje na potírání těsta
  • 40 g másla
  • 80 g strouhanky
  • 65 g cukru
  • ½ lžičky skořice
  • 50 g rozinek + 3 lžíce rumu
  • 900 g jablek
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 oddělené lžíce másla

Ve velké míse smíchejte vlažnou vodu, ocet, olej a sůl. Do této směsi dejte asi polovinu mouky a opatrně zamíchejte do sebe. Posléze do něj rukama zapracujte i ten zbytek, který vám zůstal stát bokem. Těsto hnětejte rukama cca 10 minut. Nelepivé těsto dejte do misky vytřené olejem, trochu ho naolejujte a nechejte ho stát 1 hodinu (pod utěrkou, nebo pokličkou) na místě pokojové teploty.

strudel 3700361 1920

V pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm strouhanku. Poté smíchejte cukr se skořicí a zamíchejte ho do ní. Hned poté naložte rozinky do 3 lžic rumu a nechejte je v něm 10 minut louhovat. Očistěte a nakrájejte jablka a zakápněte je trochou citronu. Rozinky vytáhněte z lázně a nechte je pořádně okapat. 

Rozválejte těsto a potřete ho rozpuštěným máslem. Na něj dejte strouhanku a směs rozinek a jablek. Zarolovaný závin dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho zbytkem másla a půl hodiny ho pečte při teplotě 190 °C.

Přejeme vám dobrou chuť!

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář