Zábavné, ale i strašidelné pečení na Halloween

Máme tu měsíc říjen, pro který je typické horší počasí, více tmy a Halloween. I když nejde o původně český svátek, získává si u nás čím dál větší oblibu. Ať už hodláte uspořádat tématický večírek, nebo hledáte způsob, jak potěšit své děti, nechte se inspirovat těmito halloweenskými recepty.

Halloween je svátek, který připadá na předvečer svátku Všech svatých (u nás Dušičky). Slaví se tedy 31. října. O tento anglosaský svátek se děti převlékají do (nejen) strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu na koledu. Vcelku se to podobá našemu velikonočnímu, nebo vánočnímu koledování. Podstatný rozdíl je však v atmosféře. Zatímco u nás si děti vykoledují barevná vajíčka, nebo cukroví a exotické ovoce, o Halloweenu jsou nejvíce ceněné strašidelné, nebo jinak tematické sladkosti.

Oproti anglicky hovořícím zemím tento svátek prožíváme trochu jinak. Kdo má zájem, ten si uspořádá soukromý večírek. Případně si na večer připraví speciální halloweenské pohoštění. Prakticky nikdo však nekoleduje. 

pexels kristina paukshtite 3095465

Ani to vás ale nemusí odradit od toho, abyste vyzkoušeli připravit speciální pochutiny a zákusky.

Drákulovy zuby

Budete potřebovat: 1 balíček sušenek s kousky čokolády, 1 plechovku vanilkové polevy, červené potravinářské barvivo, mini marshmallows, mandle krájené na plátky

Vybalte sušenky z obalu, rozpulte je a položte je kůrkou vzhůru na talíř, či na tácek. V misce spojte vanilkovou polevu s červeným potravinářským barvivem. Nožem ho pak naneste na každou sušenku. Po obvodu sušenky naskládejte řadu marshmallow a přiklopte je druhou půlkou. Nakrájejte mandle zapíchněte do polevy, tak, aby připomínaly upírské špičáky.

Jablka v karamelu

Budete potřebovat: Libovolný počet balíčků klasických karamel, několik jablek, vodu, ořechy, kousky sušenek….

Rozbalte karamely a dejte je do nepřilnavého hrnce. Přidejte k nim cca 2 šálky vody (podle počtu balíčků to může být i víc) a nechte je se rozpustit. Dávejte na ně extrémně dobrý pozor, protože karamel má tendenci se opravdu rychle připálit. Z toho důvodu karamel po celou dobu míchejte a jakmile získáte dojem, že je dostatečně připraven, odstavte ho z plotny.

Umytá a osušená jablka narazte na špejli a ponořte je do karamelu. Ještě teplá je posypejte nakrájenými ořechy, kousky sušenek, nebo něčím dalším, co máte rádi.

pexels valeriia miller 3146167

Strašidelná čokoláda

Budete potřebovat: 2 hrnky bílé čokolády, 1 kapku fialového potravinářského barviva, 1 kapku zeleného potravinářského barviva, 1 kapku oranžového potravinářského barviva, 1 lžíci barevného zdobení, 2 lžíce barevných lentilek, želatinových bonbonů a jiných sladkostí

Připravte si vodní lázeň a nechte na ní rozpustit nalámanou čokoládu. Následně ji rozdělte do několika misek. Do nich dejte rozdílné barvivo (jedna miska může zůstat čistě bílá). Na pečící papír nalijte bílou čokoládu a rozetřete ji nožem, nebo pekařskou kartou. Na čokoládu pak libovolně nalévejte tu obarvenou a celý plát ozdobte bonbony a zdobením. Nechte ztuhnout a nakrájejte čokoládu na nepravidelné kousky.

Jablečné koláčky s kardamomem a polevou z cideru

Budete potřebovat: 2 a ¼ hrnku mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 lžičku mletého kardamomu, 2 vejce, 1 a ½ hrnku cukru, 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 hrnek jablečné šťávy, ½ hrnku másla, ½ hrnku zakysané smetany, 1 a ½ lžičky citronové kůry, 1 a ½ hrnku nakrájených jablek bez slupky, 1 a ¼ hrnku cukrářského cukru, 3 lžíce jablečného cideru

pexels john finkelstein 1630588

Předehřejte troubu na 200°C a začněte si připravovat těsto. V misce smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a kardamom. V jiné misce rozšlehejte vejce s cukrem. Následně zapracujte vanilkový extrakt s jablečnou šťávou. Také přidejte půl hrnku rozpuštěného másla, zakysanou smetanu a citronovou kůru.

Všechny ingredience spojte a nakonec přidejte připravená jablka. Do formiček na muffiny (s košíčky, papírem nebo vytřené máslem) rozdělte těsto a nechejte ho péct po dobu 20-25 minut. 

Než bude těsto hotové, udělejte si polevu. Tu připravíte z druhé půlky rozpuštěného másla, cukrářského cukru a jablečného cideru. Jakmile těsto po vytažení z trouby trochu vystydne, nalijte na něj polevu a nechejte ji zaschnout.

Jaký recept na halloweenské pečení znáte vy?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Halloween – Halloween (česky)

https://www.delish.com/holiday-recipes/halloween/g151/halloween-desserts/ – recepty (anglicky)

https://www.countryliving.com/food-drinks/g1194/halloween-treats/ – recepty (anglicky)

 

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář