3 výborné recepty na vánoční Boží hod – inspirace

Boží hod je termín, který má několik významů. O Vánocích se jím ale myslí slavnost Narození Páně. Tento den každoročně připadá na 25. prosince. Stejně jako v průběhu jiných svátečních dní se i den po Štědrém dni připravují speciální pokrmy. Co když vám ale chybí ověřený recept?

Slavnost Narození Páně je čas, v průběhu kterého se v křesťanském kalendáři oslavuje narození Ježíše Krista. V tento den se můžete setkat s živým betlémem, nebo se speciálními vánočními hrami, které přehrávají scény z narození Ježíše Krista.

recepty na vánoční Boží hod

Co si dát ale v průběhu takového dne na talíř? To vám prozradíme níže.

Kachna se zelím a knedlíkem

Budete potřebovat: 1 větší kachnu, sůl, kmín; Na zelí: 1 hlávku (nebo balení) červeného zelí, 1 lžíci kachního sádla, 1 cibuli, kmín, sůl, pepř, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce octa, 1 bramboru; Na bramborové knedlíky: 5 větších brambor typu B, 350 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C. Než se vám trouba zahřeje na požadovanou teplotu, můžete si zatím připravit kachnu. Umyjte ji a ověřte si, že uvnitř nejsou droby. Poté dejte kachnu do pekáče, osolte ji, opepřete a posypejte ji kmínem. Podlijte ji malým množstvím vody. (Kachna pustí tuk, ale voda zajistí, že by se neměla připálit.) Dejte kachnu do trouby a průběžně ji podlévejte vodou. (Pokud chcete, můžete přelévat vodou i samotnou kachnu.) Kachnu pečte alespoň 2 hodiny.

recepty na vánoční Boží hod

Nakrájejte si zelí a zbavte ho košťálu. Následně ho spařte pod horkou vodou. Poté orestujte v rendlíku na sádle najemno nakrájenou cibulku. Poté k ní přidejte předpřipravené zelí. To dochuťte solí, pepřem a kmínem. Nalijte pod něj vodu, zakryjte ho pokličkou a pomalu ho duste. Po 10-15 minutách přidejte do zelí cukr a ocet. Opět 10 minut duste a nakonec nastrouhejte do zelí bramboru. Pak vařte 10 minut zelí bez poklice a máte tento úkol hotový.

Uvařte si brambory ve slupce a při slévání vody jí v hrnci trochu nechte. Brambory oloupejte a nastrouhejte zpátky do hrnce. Přidejte mouku, vejce a sůl a vypracujte bramborové těsto. Knedlíky vařte v osolené vodě 12 minut.

Kachní vývar s knedlíčky

Budete potřebovat: 2 lžíce másla, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celer, 2 ks bobkového listu, tymián, 1,5 l kachního vývaru (domácího), sůl, pepř, libeček, petrželovou nať, polévkové nudle; Na knedlíčky: 200 g kachních jater, 4 stroužky česneku, majoránku, tymián, 50 g másla, sůl, pepř, strouhanku

Najemno si nakrájejte veškerou kořenovou zeleninu a dejte ji restovat na másle do velkého hrnce. Jakmile začne zelenina vonět, přidejte k ní bobkový list a tymián. Nalijte do hrnce vývar a pomalu polévku vařte po dobu 20 minut. Poté můžete přidat na dochucení pepř a sůl. 

V průběhu vaření polévky začněte pracovat na knedlíčcích. Do mixéru dejte kachní játra a rozemelte je na kousky. Přidejte oloupaný a nakrájený česnek, tymián, majoránku a vejce a opět rozmixujte. Nakonec tuto směs smíchejte v misce s měkkým máslem a strouhankou a formujte knedlíčky. Ty pak vařte v polévce asi 12 minut. Nakonec přidejte nudle a vařte je podle návodu na obalu. (Cca 1 minutu, ale u některých to může být i déle.) Nakonec lze do polévky přidat i trochu libečku a petržele.

Vánoční dort

recepty na vánoční Boží hod

Budete potřebovat: 310 g hladké mouky, 220 g cukru krupice, 10 g holandského kakaa, 150 ml vody, 150 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 5 vajec; Na krém: 400 g Philadephie, 500 ml 33% smetany ke šlehání, 1 balení mascarpone, cukr

Ve velké míse vyšlehejte mixérem vejce do pěny. Průběžně do vajec po malých částech přidávejte olej, cukr a vodu. V jiné nádobě spolu smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a kakao. Důkladně vše promíchejte a průběžně přidávejte do vaječné směsi. Následně dejte základ do vymazané formy a dejte péct na 150 °C po dobu 1 hodiny.

Mezi tím si připravte krém na dort, který vyrobíte z vyšlehání zbytků ingrediencí. (Cílem je nadýchaná krémová konzistence.) 

Aby nebylo s dortem tolik práce, po upečení rozřízněte korpus v půli a nechte ho vychladnout. Následně do velké skleněné mísy dávejte na střídačku krém s korpusem. Aby to nebyla nuda, můžete dort ozdobit kakaem nebo vánočním cukrovím, které máte navíc.

Nakonec se sejděte všichni u stolu se lžičkou a můžete mlsat. V ideálním případě se občerstvujte čerstvě uvařenou kávou.

Připravujete na Štěpána tradiční recepty, nebo jste od tohoto zvyku upustili?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slavnost_Narození_Páně – Slavnost Narození Páně (česky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář