Jak si udělat čočku na kyselo a jak prospívá našemu zdraví?

Čočka na kyselo je jídlo, které nemá hodně lidí rádo. Mnohdy si totiž vzpomenou na školní jídelnu, ve které nebylo připraveno s takovou pozorností, s jakou by si zasloužilo. Pokud máte ale odvahu dát mu alespoň malou šanci, povíme vám, jak se dělá chutná čočka na kyselo se sázeným vejcem, která se stane hitem vašeho gastronomického repertoáru.

Čočka se řadí mezi luštěniny, kterých má většina z nás v jídelníčku málo. Což je obrovská chyba, protože luštěniny přispívají k normálnímu trávení a obsahují mnoho pro tělo prospěšných látek. (Pokud si na čočku zatím netroufáte, zkuste chutný a snadný hummus s cizrny.)

Někteří lidé mají problém i s tím, že je konzumace luštěnin nadýmá. Následkem čehož zažívají nepohodlí v oblasti břicha a někdy dokonce i pár trapných momentů.

čočka na kyselo

Věříme ale, že následující odstavce vás inspirují k tomu, abyste se rozhodli čočku na kyselo u sebe doma (alespoň jednou) vyzkoušet.

Čočka a na kyselo se sázeným vejcem

Budete potřebovat: 2 menší cibule, 500 g předem namočené hnědé čočky, 2 lžíce hladké mouky, tuk na smažení, sůl, pepř, malé množství octa, 1 vejce

Dejte namočit čočku. Minimálně na hodinu, ale klidně i na delší dobu. Díky tomu se propláchne a zlepší se její stravitelnost. Následně čočku v této vodě uvařte podle instrukcí, které jsou uvedené na obalu výrobcem.

Jakmile je čočka měkká, vylijte z ní nadbytečnou vodu (část si ale schovejte). Následně nakrájejte najemno cibuli a dejte ji osmažit na tuk. Poté dejte do hrnce s cibulí trochu mouky a udělejte jíšku. Do ní pak přidejte trochu vody z čočky. Následně přidejte do nového základu podle chuti ocet. Vše chvíli vařte a nakonec přidejte samotnou čočku. Čočku opepřete a osolte, nechte vše chvíli vařit a pak hrnec odstavte ze sporáku.

V té chvíli přichází čas na přípravu sázeného vejce. Rozbijte ho do pánve s rozpáleným tukem. Pokud nemáte rádi syrový žloutek, vezměte si lžíci, sbírejte na ni opakovaně tuk a následně ho lijte na žloutek, který by se tak měl lépe tepelně upravit.

čočka na kyselo

Výhody konzumace čočky

Jak už bylo řečeno, konzumace čočky je vysoce žádoucí. A to z mnoha důvodů.

Čočka může mít pozitivní vliv na:

  • Zdraví srdce
  • Zlepšení vstřebatelnosti některých látek
  • Zdravé trávení
  • Lepší skladbu jídelníčku

Dokonce se uvádí, že látky, které čočka obsahuje, mají silný antioxidační účinek. Jak víme, antioxidanty jsou látky, které zabraňují poškozování organismu a předčasnému stárnutí. Kromě jiného také mohou pozitivně ovlivňovat záněty.

Uvádí se, že čočka může mít dobrý vliv i na stabilitu krevního cukru. (Pokud to s ním není v pořádku, může to vést až k rozvoji cukrovky 2. typu.) 

Jak tedy můžete vidět, čočka by se měla stát vaším nejlepším přítelem. 

Zdroje informací

https://www.healthline.com/nutrition/lentils – Vše o čočce (anglicky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář