Recept na výborný domácí hummus z cizrny

S tím, jak se rozmáhá trend veganství a vegetariánství a zároveň jsme více otevření novým světovým chutím, úměrně tomu se zvyšuje obliba hummusu. Pokud jste si tuto cizrnovou pomazánku zatím pouze kupovali, dáme vám pár tipů, jak se dá vyrobit doma.

Západní kultura má významný výživový deficit. Zvlášť, co se týká bílkovin a vlákniny. Pro mnohé z nás ale není zakomponování těchto dvou výživových složek vůbec jednoduché. Nejen kvůli předsudkům, ale i kvůli bezradnosti, jak tyto pokrmy správně ochutit. Nemá totiž smysl jíst něco zdravého, když vám to nechutná. Pokud se totiž budete do konzumace takového jídla nutit, existuje riziko, že tím napácháte víc škod, než kolik z toho budete mít ve finále užitku.

V tomto ohledu je vděčným jídlem hummus. Je vyrobený z cizrny, která se řadí mezi luštěniny. Jelikož prakticky nenadýmá, mohou ji konzumovat i lidé, kteří jsou citliví na plynatost a na další zažívací problémy. Kromě toho, správně připravený hummus se výborně hodí jak k zelenině, tak například jako pomazánka na opečený chléb se sýrem a se šunkou.

Proto budeme rádi, když se rozhodnete zkusit některý z níže uvedených receptů.

Základní recept na hummus

domácí hummus

Budete potřebovat:

  • 500 g vařené cizrny (případně cizrny z plechovky)
  • 2 lžíce tahini
  • 70 ml vody
  • 120 ml olivového oleje
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 1 lžičku červené papriky
  • 1 lžičku soli
  • 2 stroužky česneku
  • 60 ml citronové šťávy
  • pepř

Namočenou a uvařenou cizrnu (viz návod), nebo cizrnu z plechovky dejte do výkonného mixéru. K ní pak přidejte veškeré tekuté ingredience (u oleje to ale bude jen 100 ml), tahini, kmín, papriku a česnek.

Všechny ingredience důkladně rozmixujte na jemnou pastu. Pomazánku pak přendejte do misky a zakápněte ji zbývajícím olejem. A můžete podávat. 

Hummus s olivami

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky cizrny v plechovce
  • Šťávu z ½ citronu
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek vypeckovaných oliv
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř

domácí hummus

Opět dejte cizrnu do mixéru. K ní přidejte česnek, olivy, tahini pastu, šťávu z citronu a olivy a důkladně rozmixujte. Pokud by bylo potřeba hummus naředit, můžete si podle potřeby odložit tekutinu z cizrny (buď nálev, nebo vodu, ve které jste ji vařili). Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Pro lepší propojení chutí můžete nechat hummus půl hodiny odležet v chladu lednice. Před podávání pokapejte olivovým olejem.

Hummus s medvědím česnekem

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky cizrny
  • 1 hrnek nakrájeného medvědího česneku
  • Šťávu z 1 citronu
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 dl vody z cizrny (nálev, voda z vaření…)
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř, sezam

domácí hummus

Znovu dejte cizrnu do mixéru. Tentokrát spolu s česnekem, pastou tahini, citronovou šťávou a medvědím česnekem. Pokud je konzistence hummusu moc tuhá, přidejte do něj trochu vody. Hummus osolte, opepřete a dejte ho na půl hodiny do ledničky. Pak ho ozdobte olivovým olejem se sezamem a můžete podávat. 

Máte rádi hummus? Pokud ano, na jaký způsob?

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář