Kuře na paprice – Jak zahustit, ochutit a jak dlouho vařit

Existují recepty, které jsou notoricky známé. V Česku jde hlavně o omáčky na milion způsobů. Kromě toho, že zasytí jsou některé i celkem rychlé na přípravu. Platí to například o všemi milovaném kuřeti na paprice. Chystáte se ho vařit poprvé v životě? Pak zkuste tento osvědčený recept.

Pokud česká kuchyně něčím vyniká, tak množstvím receptů na různé druhy omáček, které se obvykle podávají s knedlíkem. Podle typu provedení je rozdělujeme na světlé a tmavé. Obvykle se do nich přidává smetana a koření. Někdy (například v případě svíčkové) i zelenina. 

V poslední době se dá ale říct, že trend české kuchyně v domácnostech upadá. Může za to nejen nedostatek času na vaření, ale i obliba zahraničních jídel. Je proto docela možné, že vám recept na kuře na paprice nikdo nepředal.

Kuře na paprice

Naštěstí, sjednat nápravu je snadné. Proto se držte níže přiloženého receptu a všechno snadno zvládnete. 

Recept na kuře na paprice

Budete potřebovat:

  • Kuře o hmotnosti 1,5 kg
  • 50 g slaniny
  • 1 lžičku sladké papriky
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl
  • 1 cibuli
  • Nové koření

Kuře na paprice

Nejprve je potřeba důkladně umýt kuře a ujistit se, že neobsahuje droby. Pokud se na tento úkol necítíte (v případě, že byste byli někde, kde se kuře s droby prodává, nebo se necítíte na jeho porcování), obstarejte si kuřecí stehna, která jsou už naporcovaná a dají se snadno obrat. Kromě toho, bývají cenově dostupná a bývá na nich celkem hodně masa. (Například v porovnání s křídly.)

Kuře pořádně osolte a najemno nakrájejte slaninu. Tu pak dejte opéct do dostatečně velkého kastrolu, do kterého se vejde všechno kuře. Jakmile bude slanina dostatečně opečená, do hrnce přidejte i kusy kuřete, které necháte opéct ze všech stran.

Jakmile je maso zatažené, vyndejte ho z hrnce a najemno nakrájejte cibuli, kterou dáte do hrnce spolu se slaninou. Že je cibule hotová poznáte podle toho, že zesklovatí. V té chvíli zaprašte cibuli paprikou a vše pořádně zamíchejte

Posléze dejte zpátky do hrnce i maso a vše zalijte jedním hrnkem vývaru. Do hrnce dejte nové koření a přiklopte ho poklicí. Takto maso duste na mírném ohni po dobu 40 minut. Podle toho jak je to potřeba maso průběžně podlévejte vývarem. Jakmile je maso měkké, vyndejte ho a oberte. 

Mezi tím spojte máslo s moukou, čímž si vytvoříte základ pro zahuštění omáčky. Tuto směs důkladně promíchejte, aby v omáčce neudělala hrudky a přidejte ji do omáčky, kde ji budete vařit 10 minut. Potom zamíchejte do hrnce zakysanou smetanu, přidejte obrané maso a můžete podávat. Ideálně s houskovým knedlíkem.

Máte rádi kuře na paprice?

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář