Do Štědrého dne zbývá posledních několik málo hodin. Možná dokončujete poslední druhy cukroví, nebo jdete vybírat kapra, kterého si dáte na sváteční večeři. Pro všechny povinnosti byste ale neměli zapomínat ani na svátečně prostřený stůl. Pokud nevíte jak na to, zkuste některý z níže uvedených tipů!
Vánoce nejsou jenom o předávání dárků, ale také o společném stolování. Hodně vidět je to nejen u štědrovečerní večeře, ale také na sv. Štěpána, kdy se připravuje kachna se zelím a knedlíkem.
Jelikož Vánoce nejsou každý den, měli bychom tuto příležitost využít a dát si záležet na sváteční výzdobě stolu, u kterého se všichni znovu sejdete.
Co když ale nemáte pro letošní tabuli žádný dobrý nápad?
Ubrus a prostírání
I když to dnes není příliš moderní, na sváteční stůl patří jednoznačně ubrus. Některé rodiny mají jednobarevný vánoční ubrus s hvězdičkami nebo se zlatými sněhovými vločkami. V jiných rodinách se předává z generace na generaci starobylý vánoční ubrus. A někdo si ho prostě koupí v obchodě.
Všichni se ale shodneme na tom, že i když je ubrus hvězdou svátečně prostřeného stolu, nikdo na něm nechce vidět fleky od jídla. Z toho důvodu se hodí na místo každého strávníka položit ještě sváteční prostírání (třeba látkové), které je sladěné s barvou ubrusu pod ním.
Talíře pro všechny chody
Pokud jste byli v trochu lepší restauraci, víte, že správně jsou na stole vyložené talíře pro všechny chody menu. Co to znamená v praxi?
Především to, že pokud jíte polévku, neměl by vám na stole chybět polévkový talíř, který má být správně podložený velkým plochým talířem pro servírování hlavního chodu. V případě potřeby může být na stole i tác s cukrovím, dezertní talíř, talíř na kosti atd.
Ubrousky
Nejde jen o dekoraci, ale i o velmi praktickou věc. Ubrousky se dají složit do různých tvarů, takže pozvedají celkový dojem z vaší slavnostně prostřené tabule. Na druhou stranu, ubrousky jsou tu primárně od toho, abyste je použili po jídle.
Ubrousek se po jídle složí a spolu s příborem se položí na prázdný talíř. Samozřejmě, můžete ho i zmačkat, ale úplně to neodpovídá pravidlům etikety. V případě, že toužíte po něčem luxusnějším, místo papírových ubrousků si vyberte ty látkové. U nich ale platí, že musí být jednotné, perfektně čisté a vyžehlené.
Přípitek a sklenice na nápoje
V některých rodinách předchází slavnostní večeři společný přípitek. Znakem dobrého hostitele je to, že se předem zeptá, jaký nápoj by si kdo přál nalít. (Někdo preferuje pivo, jiný víno nebo pálenku.) Podle toho vyberte správné typy sklenic a dejte je na správné místo zasedacího pořádku.
Také myslete na to, že je potřeba mít na stole sklenice na vodu a na další nápoje. Ať už je sklenice jen jedna, nebo jich hodláte mít na stole víc, vždy se zarovnávají nad horní hranu nože.
Je naprostou samozřejmostí, že sklenice na nápoje jsou čisté, vyleštěné, typově správně zvolené a naprosto neporušené. (Nikdo nechce pít ze sklenice, která má nakřápnutý okraj.)
Výška dekorací
Pokud máte všechno správně, neměli byste si to pokazit tím, že si na stůl položíte nevhodné typy dekorací. Abyste si mohli při jídle povídat, potřebujete na sebe vidět. Z toho důvodu si nevybírejte nic, co svou výškou přesahuje 30 cm.
Za dekorace se považuje:
- Sada svícnů
- Chvojí
- Sada ozdob
- Vánoční štola na stůl
- Lucerny
- Světýlka
- Šišky
- Sošky a plastiky atd.
Jakými pravidly se řídíte při sestavování vánoční tabule vy?