V průběhu prosince se hodovalo ve velkém. A někteří z nás mohou mít pocit, že v návaznosti na to by se měli v lednu stravovat o něco zdravěji a odlehčeněji. A protože je venku pořád ještě zima, která se nás nejspíš jen tak nepustí, oběd nebo večeři si zkuste zpestřit chutnou pečenou kořenovou zeleninou, která vám možná ještě zbyla po vánočním vaření.
Zbyla vám z přípravy bramborového salátu hromada mrkve, se kterou nedokážete smysluplně naložit? Případně se vám ještě někde ve spíži povalují kusy celeru a cibule, které jste nezužitkovali při přípravě silvestrovského pohoštění a novoročního oběda? Nevadí, v lednu totiž tyto ingredience zvládnete zaručeně využít. Tím spíš, pokud se rozhodnete najet na zdravější životosprávu a začnete si pravidelněji dopřávat chutnou pečenou kořenovou zeleninu, která dovede ozvláštnit oblíbené masové pokrmy, ale dá se jíst i samotná. Navíc díky tomuto postupu dostanete do těla důležité vitamíny a živiny, které jsou v zimě tolik potřeba.
Přečtěte si: Nejlepší recept na kroupy
Jak na to?
Recept na pečenou kořenovou zeleninu
Ingredience | Množství |
Mrkev | 1 kg |
Červená řepa | 1 kg |
Celer | 550 g |
Cibule | 550 g |
Olej | Na pokapání |
Sůl | Špetka |
Čerstvý strouhaný křen | Podle chuti |
Petrželka | 1 hrst |
Zakysaná smetana | 300 ml |
Citronová šťáva | Z 1 citronu |
Postup
Začněte tím, že očistíte a nakrájíte kořenovou zeleninu. V případě, že červenou řepu nemáte po ruce a nechce se vám ji zdlouhavě vařit, dnes se dá v obchodě koupit již předvařená řepa, jež je vhodná k okamžitému použití. Pokud však řepu z nějakého důvodu nemusíte, můžete ji z receptu vynechat.
Připravenou zeleninu dejte do pekáče/na plech, osolte ji a zakápněte ji olejem. Nemusíte s ním šetřit, zelenina by se v něm ale neměla ani utopit.
Tip: Vyzkoušejte domácí česnekový olej
Troubu rozehřejte na 180°C a dejte do ní zeleninu péct zhruba na 50 minut.
Než bude zelenina k masu hotová, připravte si dresink ze zakysané smetany, nastrouhaného čerstvého křenu, petrželky a citronové šťávy. Tím přelijte pečenou kořenovou zeleninu těsně před podáváním. Kdo přípravu masa nemá v plánu, ten může tuto zeleninu sníst i samotnou, například s kouskem pečiva.
Také se snažíte zužitkovat zbytky ingrediencí, které vám zůstaly po přípravě jiných jídel?