Recept na kroupy: Jak je připravit, aby vám chutnaly?

Kroupy jsou surovina, kterou používaly naše babičky. Jelikož dnes ale máme na výběr z mnoha různých druhů potravin, je pochopitelné, že řada z nás je nikdy nejedla. Jelikož kroupy patří do zdravého jídelníčku, podíváme se, jaké chutné recepty z nich můžete připravit.

Kroupy jsou ve své podstatě zrna obilovin, mezi které patří například oves, pšenice a ječmen. Jelikož bývají celozrnné, obsahují hodně vlákniny a dalších živin. Někdy se z krup dělala kaše, ale poměrně často se z nich vaří i jiná, výživově hodnotná a sytá jídla.

Kromě vápníku a hořčíku kroupy dále obsahují zinek, selen, fosfor, železo, vitamíny B a vitamín E. Před vařením je ale nezapomeňte kvůli lepší stavitelnosti namočit na nějakou dobu do vody.

Co s nimi ale dělat dál?

Kroupy s uzeným

Budete potřebovat: 1 cibuli, sádlo, 300 g uzeného masa, 500 g vařených krup, 3 stroužky česneku, kmín, majoránku, sůl, pepř

Na sádle osmažte nakrájenou cibuli a počkejte, až bude mít zlatou barvu. Následně nakrájejte uzené a česnek a vše přidejte k cibuli. Směs okořeňte kmínem, majoránkou a pepřem. Za občasné kontroly všechny složky důkladně míchejte, aby nedošlo k připálení. Poté přidejte vykapané kroupy a vše opět důkladně promíchejte. Osolte a můžete podávat, například se zelím, nebo s kyselou okurkou.

buckwheat gce437369b 1920

Hrstková polévka

Budete potřebovat: 1 hrst fazolí, 1 hrst ječných krup, 1 cibuli, 3 mrkve, olej, 2 ks bobkového listu, 1 hrst ovesných vloček, 1 hrst hnědé čočky, 1 l vývaru, 1 hrst hrášku, 3 stroužky česneku, majoránku, sůl, pepř

Fazole a kroupy dejte den předem namočit do vody. Následně očistěte zeleninu a co je potřeba, to nakrájejte na menší kolečka a kostky. Poté orestujte cibuli na kapce oleje. Přidejte nakrájenou zeleninu a bobkový list. V průběhu restování slijte fazole a kroupy, propláchněte a přidejte do hrnce i s vločkami a čočkou. Po krátkém restování zalijte vývarem a vařte cca 15-20 minut.

Kroupy se zelím

Budete potřebovat: 200 g krup, 500 g kysaného zelí bez nálevu, 1 cibuli, sádlo, 200 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžíci cukru, sůl, pepř

Kroupy propláchněte a dejte je na 2 hodiny do vody. Poté je dejte uvařit do slané vody a slijte je. Na sádlo dejte smažit nakrájenou cibuli a následně k ní přidejte opéct ještě slaninu. Poté přidejte nakrájený česnek s paprikou a nakonec přidejte i zelí. Osolte, opepřete a nechte prohřát. Nakonec asi po 5 minutách přidejte i kroupy a vše důkladně promíchejte. Poté můžete podávat.

Zkoušeli jste někdy vařit kroupy? Pokud ano, zařadili jste je do svého každodenního jídelníčku?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kroupy_(potravina) – Kroupy (česky)

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář