Ostružiny: Co se z nich dá udělat?

Ve srovnání s jahodami a malinami nejsou ostružiny v našem jídelníčku až tak obvyklé. Poměrně často i kvůli tomu, že nevíme, co bychom z nich měli udělat. Ostružiny mají poměrně typickou chuť, která se nemusí hodit ke všemu. Jak s nimi tedy správně naložit?

Plodem ostružiníku jsou maliny a ostružiny. Když budete hledat ostružiník v přírodě, pravděpodobně si okamžitě všimnete jeho ostnů, které činí ze sbírání jeho plodů poměrně dobrodružnou aktivitu. Ovšem, vzhledem k látkám, které v sobě ostružiny mají, je trocha toho nepohodlí vykoupena mnoha benefity pro lidské zdraví.

Pro představu, v ostružinách objevíme třísloviny, vitamín A, malé množství vitamínu C, kyselinu jablečnou a mnoho dalších, včetně draslíku, železa, mědi, vlákniny a kyseliny listové.

Co když ale nechce jíst ostružiny čerstvé? V tom případě vyzkoušejte některý z níže uvedených receptů.

Ostružinová zmrzlina

pexels kristina paukshtite 701774 scaled

Budete potřebovat: 9 lžic cukru, 1,5 kg ostružin, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku růžové vody

Ve větším rendlíku spolu dejte svařit vodu s cukrem a vařte do doby, dokud nezískáte hustý cukrový sirup. Následně ho stáhněte z plotny a nechte ho cca 10 minut vychladnout. Mezi tím rozmixujte v mixéru ostružiny, které pak smícháte s citronem a růžovou vodou. Pak přidejte cukrový sirup a směs nalijte do tvořítek na nanuky. Dejte je do mrazáku a počkejte alespoň 5 hodin.

Ranní vločky s ostružinami

pexels pixabay 257834 scaled

Budete potřebovat: 1 hrnek čerstvých ostružin, ½ banánu, ½ hrnku mandlového mléka, ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ hrnku ovesných vloček, ovoce na ozdobu

V mixéru společně rozmělněte ostružiny, banán, mandlové mléko a vanilkový extrakt. Tekutinu nalijte do misky a přidejte k ní vločky. Následně nádobu přikryjte a dejte ji stát do ledničky přes noc. Ráno ozdobte ovesné vločky ovocem a můžete podávat.

Salát s ostružinami

Budete potřebovat: rukolu, čerstvé ostružiny, rozdrobený sýr s modrou plísní; Na zálivku: ⅓ hrnku olivového oleje, ¼ hrnku limetkové šťávy, sůl, pepř

Připravte si zálivku ze všech ingrediencí a pořádně je promíchejte. Následně smíchejte všechny ingredience na salát a pokapejte je připravenou směsí. Ihned podávejte.

Salát z melounu a ostružin

pexels ir solyanaya 892808 scaled

Budete potřebovat: 3 hrnky nakrájeného melounu, 1 a ½ hrnku ostružin, 2 lžíce nakrájené čerstvé máty, šťávu z jedné limetky

Všechny ingredience smíchejte ve větší míse, posypejte je nakrájenou čerstvou mátou a vymačkejte na ně šťávu z celé limetky. Podávejte vychlazené.

Ostružinové máslo

Budete potřebovat: 450 g změklého másla, ⅛ hrnku kvalitního medu, ½ hrnku ostružin

V misce spolu smíchejte med s máslem, výsledkem by měla být hmota s nadýchanou konzistencí. Následně přidejte umyté ovoce a pořádně ho zamíchejte. Vůbec nevadí, když z něj pustí šťáva. Nakonec dejte máslo do čisté sklenice, ze které ho budete mazat na čerstvé pečivo.

Ostružinové ovocné rolky

Budete potřebovat: 480 g ostružin, 7 lístků máty, ¼ hrnku medu, limetkovou šťávu

Předehřejte troubu na 75 °C a vyložte plech čistým pečicím papírem. Všechny ingredience dejte do mixéru a udělejte z nich hladkou směs. Poté tekutinu nalijte na papír a rozetřete ji stěrkou. Pečte na nízkou teplotu cca 5-6 hodin. Po vyjmutí z trouby nechte plát cca 30 minut vychladnout a pak ho nakrájejte na delší obdélníky. Srolujte je a můžete podávat.

Používáte při vaření ostružiny, nebo s jejich přípravou zatím nemáte žádnou zkušenost?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostružiník – Ostružiník (česky)

https://www.countryliving.com/food-drinks/g2450/blackberry-recipes/ – 50 receptů z ostružin (anglicky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář