Zastánci tradiční české kuchyně nedají dopustit na vydatné polévky. Mezi ně patří i kulajda. Její zajímavostí je, že v každém regionu Česka se připravuje trochu jinak. Není tedy problém aktualizovat její recepturu, tak, aby byla pokaždé trochu jiná. Možnou inspiraci na to, jak to udělat, najdete v dnešním článku.

Když se řekne tradiční česká polévka, hodně lidem okamžitě naskočí bramboračka, nebo dršťkovka. Naši předci ale měli v oblibě i kulajdu, která je zasytila a dala jim potřebné množství živin. Její kouzlo navíc spočívalo v tom, že ingredience na ni měl doma skoro každý. Není proto divu, že se nám v různých podobách zachovala až do dnešních dnů. 

Ať už kulajdu vaříte doma pravidelně, nebo se na ni teprve chystáte, vyzkoušejte některý z těchto receptů.

Dokonale krémová kulajda

Budete potřebovat: hrst rozmrazených (nakrájených) hub, 1 lžíci másla, půl lžičky kmínu, 3 větší brambory, nové koření, 3 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, 1 zakysanou smetanu, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci octa, sůl, 1 lžíci kopru (sekaného), 4 vejce

Vezměte velký hrnec a dejte do něj rozpustit máslo. Do něj vložte pokrájené houby a několik minut je restujte. (Pokud byly zmrzlé, tak klidně trochu déle.) Jakmile budou houby teplé, přidejte k nim kmín a pokrájené (oloupané) brambory. Zalijte je cca 1 litrem vody. Do ní dejte nové koření a bobkový list. Po dvaceti minutách otevřete smetanu a do ní pečlivě zamíchejte mouku, tak, aby nedělala hrudky.

Smetanu nalijte do hrnce a všechno společně nechte několik minut prohřát. Aby polévce nic nechybělo, přidejte do ní sůl, pepř a ocet. Podle chuti do ní dejte i nasekaný kopr, který jí dodá zajímavé aroma. Ve finále do ní rozklepněte vejce, které ji ještě trochu zahustí.

Tradiční česká kulajda

Budete potřebovat: 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku kmínu, 1 litr zeleninového vývaru, 4 velké brambory, 1 bobkový list, 1 lžíci nakrájeného kopru, 1 hrnek nakrájených (čerstvých) hříbků, 1 kelímek zakysané smetany, sůl, pepř, 4 vejce

Stejně, jako v předchozím případě začněte tím, že dáte rozpustit máslo do hrnce. Do něj dejte najemno nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Potom k ní přidejte kmín a mouku (na zápražku) a pomalu začněte přidávat zeleninový vývar.

Poté dejte do vody houby s nakrájenými (oloupanými) bramborami. Vývar dochuťte bobkovým listem a novým kořením a nechte projít varem. Jakmile se bude polévka vařit cca 15 minut, vyzkoušejte, zda jsou brambory dostatečně měkké. Posléze přidejte do hrnce i kopr. V poslední fázi nalijte do polévky zakysanou smetanu a rozklepněte do ní všechna připravená vejce. Nakonec polévku dochuťte libovolným množstvím soli a pepře.

Šumavská kulajda

Budete potřebovat: 4 brambory, 300 g nakládaných hub, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, sůl, pepř, 2 litry kuřecího vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, kapku octa (podle chuti), několik vajec (podle počtu konzumentů polévky)

Do hrnce nalijte přefiltrovaný kuřecí vývar. Do něj dejte nové koření, bobkový list, sůl a pepř. Posléze přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Po asi 8-9 minutách vaření do hrnce přidejte i nakládané houby (spolu s nálevem). Jakmile se všechno dostatečně provaří, dejte do polévky trochu octa. (Nakládané houby mohou být kyselé, tak pozor, aby vám neujela ruka. Méně je někdy více.) Asi po 2 minutách vaření dejte do hrnce i smetanu. Nakonec do polévky rozklepněte vejce. 

Krkonošská kulajda

Budete potřebovat: 2 bobkové listy, 1 svazek kopru, 5 kuliček nového koření, pepř, špetku kmínu, 400 g čerstvých hub (ideálně hříbků), 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce octa, 200 ml zakysané smetany, 1 litr vody, 4 brambory, 1 cibuli, 4 vejce

Nakrájejte a očistěte houby a dejte je do velkého hrnce. Zalijte je vodou a osolte. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, sůl, kmín a další koření. Po asi 10 minutách otevřete smetanu a rozmíchejte v ní mouku. Tuto směs nalijte do hrnce a nechte ji několik minut povařit. Mezi tím si očistěte a nakrájejte brambory, které dáte vařit do polévky na 10-15 minut. Ke konci dejte do polévky ocet a dejte do ní uvařit všechna vejce. Ve finále nezapomeňte přidat štědrou porci krájeného (čerstvého) kopru, který vám provoní celou kuchyni.

Máte nějaký svůj oblíbený recept na kulajdu? Budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů.