Exotika na talíři: Korejské kuře s chilli, medem a sezamem

Hodně lidí nemá na dovolenou v tropech dostatek peněz. Případně si chtějí i doma připomenout příjemné chvíle, které strávili na druhém konci světa. Ať už patříte do jakékoliv z těchto kategorií, dnes vám nabídneme recept na korejské kuře s chilli, medem a sezamem.

Asijská kuchyně je v našich končinách velmi oblíbená. Dejte ale sbohem kečupu, arašídům a koření na čínu. Místo toho vyzkoušejte některý z jednoduchých, trochu pikantních, ale zároveň velmi chutných korejských receptů, který si vychutnáte jak během letního posezení venku, tak v zimních měsících, kdy se člověk potřebuje trochu zahřát.

Jelikož nás dnes čeká spousta práce, nebudeme déle kroužit kolem horké kaše a pustíme se do toho.

chili gfb9b2d8da 1920

Budete potřebovat: 12 ks vykostěného masa z kuřecích stehen (bez kůže), 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci sezamového oleje, kousek čerstvého zázvoru, 4 jarní cibulky; Na glazuru: 4 lžíce korejské chilli pasty (pokud už to musí skutečně být, je možné nahradi 3 lžícemi kečupu a 1 lžící pikantní sriracha omáčky), 2 lžíce medu, šťávu z ½ limety, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžičku sezamového oleje, 2 lžíce sezamových semínek

Vykostěné maso z kuřecích stehen, které předem zbavíte kůže, umyjte pod tekoucí vodou a otřete ho papírovým ubrouskem. Následně ho nechte chvíli marinovat v sezamovém oleji se sojovou omáčkou a nastoruhaným zázvorem. Každé stehno pak napíchněte na kovovou špejli Poté spolu smíchejte všechny ingredience na glazuru.

Dále rozpalte gril (či alespoň grilovací pánev) a počkejte, až se dostatečně zahřeje. Kuře pak opékejte 5-8 minut z každé strany. Jakmile se začne maso zatahovat, ale kuře ještě nebude úplně upečené, vezměte kuchyňskou mašlovačku a potírejte ho připravenou glazovací směsí.

Zároveň je třeba upozornit, že pokud se med bude tepelně upravovat příliš dlouho, začne se vám zachytávat na pánev a připalovat. Kuře by mělo být po tepelné úpravě trochu lepkavé, ale ne úplně spálené. Z toho důvodu nikam neodcházejte a jehlu průběžně otáčejte. Podle potřeby opět mašlovačkou potřete kuře tam, kde se vám zdá, že je glazury málo.

Zhruba po 20 minutách, kdy by mělo být kuře již zcela opečené, dejte jehly na talíř a nechte je trochu vychladnout. Poté na maso nasypejte nakrájenou jarní cibulku a sezamová semínka.

Toto jídlo bude skvěle chutnat například se zeleninovým salátem.

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář