Letní vedra dovedou být neskutečně úmorná, takže je pochopitelné, že nechcete trávit příliš mnoho času v kuchyni vařením nějakého náročného jídla. Většinou nikdo nechce sedět ani nad teplým pokrmem, které zhoršuje pocení a spolu s vysokými teplotami může snižovat chuť k jídlu. Proto se mrkneme na rychlou studenou “polévku” Gazpacho.
I když mnozí lidé mají za to, že Gazpacho je studená polévka, technicky vzato jde o tekutý španělský salát, který si v našich končinách získává stále větší oblibu. Jeho kořeny sahají až do roku 1492, kdy došlo k objevení Ameriky. Jak víme, na tomto kontinentu rostly jiné plodiny než v Evropě, takže konečně mohlo dojít k využití rajčat a brambor v exotických receptech.
V současné době existuje mnoho variant Gazpacha, jako tradiční se však označuje pouze jeden recept, který má přesně stanovené ingredience a postup.
Jak tedy na to?
Recept na Gazpacho
Budete potřebovat: zralá rajčata, zelené papriky bez semen, okurku, cibuli, česnek, olivový olej, vinný ocet, citronovou šťávu, sůl, cukr, mletý černý pepř
Začněte tím, že do mixéru vložíte cca 20 zralých cherry rajčat. K nim přidejte cca 5 cm salátové okurky bez slupky, ½ lusku zelené papriky bez semínek, kousek cibule a 1 či 2 oloupané stroužky česneku. (Záleží, jak moc ostré jídlo snesete.) Nakonec přidejte malé množství pepře, lžíci olivového oleje, cukr, lžíci balzamikového octa a lžičku citronové šťávy.
Následně všechny ingredience v mixéru opravdu důkladně rozmixujte. Bude to chvíli trvat, klidně i okolo 7 minut. Proto se nesnažte mít rychle hotovo, nemuselo by se to v tomto případě vyplatit.
Jakmile bude Gazpacho hotové, uložte ho aspoň na pár minut do ledničky, aby ještě vychladlo. Před podáváním ho také ozdobte několika nakrájenými plátky salátové okurky. Gazpacho se zásadně nepodává s ledem.
Zkoušeli jste někdy toto jídlo? Pokud ano, jak vám chutnalo?