Recepty na TOP saláty: Na grilovačku i pro horké letní dny

Když teploty stoupají do závratných výšin, to poslední, co bychom chtěli jíst, je svíčková s pěti. Ať už se chystáte grilovat nebo nemáte chuť na nic teplého, trn z paty vám snadno vytrhnou tyto chutné letní saláty, které budou hotové během několika minut.

V létě míváme hojnost zeleniny, která je snadno dostupná a levná. Jenže, někdy jí bývá tolik, že nevíme, jak ji spotřebovat. A tak si tiše hnije ve spodním šuplíku lednice, kde si jí dlouho nikdo nevšimne. Nezájem i plýtvání však můžete zastavit tím, že se seznámíte s několika jednoduchými recepty na zeleninové saláty, které se dost možná stanou nedílnou součástí vašeho odlehčeného letního jídelníčku.

Okurkový salát trochu jinak

Budete potřebovat: 1 menší červenou cibuli, 900 g salátové okurky, 2 a ¼ lžičky soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, 1 lžičku medu, ¼ lžičky pepře, ¼ lžičky chilli vloček, ⅓ hrnku čerstvého nakrájeného kopru, ¼ hrnku čerstvé nakrájené pažitky

Nakrájenou cibuli ponořte na 15 minut do studené vody a nechte ji odstát. Do cedníku dejte nakrájené okurky a osolte je, aby ze sebe vypotily přebytečnou vodu. Opět počkejte 15 minut. Mezi tím v misce smíchejte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, med, pepř, sůl a chilli vločky. Osušte okurky a dejte je do mísy na salát. Osušte cibuli a přidejte ji k okurkám. Nakonec přidejte zálivku a čerstvé bylinky, promíchejte a můžete podávat.

pexels alesia kozik 6128854 scaled

Řecký salát

Budete potřebovat: 1 salátovou okurku, ½ červené cibule, cherry rajčátka, 1 hrnek oliv, 170 g sýru feta, 2 lžíce červeného vinného octa, šťávu z ½ citronu, 1 lžičku sušeného oregana, sůl, pepř, ¼ hrnku olivového oleje

Nakrájejte zeleninu na menší kousky a sýr nakrájejte na přiměřeně velké kostky. Vše pak smíchejte v míse. Nakonec připravte zálivku z oleje, citronové šťávy, octa a oregana, přelijte jí zeleninu a máte hotovo.

Salát z černých fazolí a kukuřice

Budete potřebovat: 1 plechovku opláchnutých černých fazolí, 1 hrnek kukuřice (klidně rozmražené), 1 nakrájené avokádo, 1 chilli papričku, ½ hrnku rozpůlených cherry rajčat, ¼ červené cibule, ¼ hrnku čerstvého nakrájeného koriandru, šťávu z limetky, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžíce medu, 1 stroužek česneku, ½ lžičky drceného kmínu, sůl, pepř, ¼ hrnku sýru cotija (lze nahradit podobným balkánským)

V misce smíchejte veškerou zeleninu, nakrájenou papričku a koriandr. Poté smíchejte limetkovou šťávu, olej, rozmačkaný česnek, kmín, med, sůl a pepř a přelijte touto tekutinou směs. Nakonec přidejte sýr a můžete podávat.

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář