Když přijde na kuchyňské nádobí, většina lidí preferuje především keramiku, porcelán a sklo. V případě kuchyňských potřeb pak hlavní prim hraje nerez a plast. Jak je tomu ale v případě dřevěného nádobí? Má tento druh vybavení spíše klady, nebo zápory? To se dozvíte v tomto článku.
Dřevěné nádobí bylo populární hlavně v minulosti. Není se čemu divit. Stříbrné příbory a porcelánové talíře si mohly dovolit jen vyšší společenské vrstvy. A protože plast ve středověku ještě neexistoval a hliněné talíře také nebyly nejlevnější, řada lidí se spokojila s dřevěnou miskou a lžící.
Jak se rozšiřovaly způsoby stolování, porcelánové a keramické talíře, včetně kovových příborů si mohla dovolit širší skupina lidí.
Ačkoliv jsou kuchyňské pomůcky a nádobí z kvalitní keramiky a kovu hojně vyhledávané, řada lidí se navrací zpátky ke kořenům a do svého každodenního života včleňuje mnoho přírodních prvků. A mezi nimi je i již zmiňované dřevěné nádobí.
Možná i vás láká vybočit z řady a začít používat náčiní z ušlechtilého materiálu, kterým dřevo bezesporu je. Možná vás ale brzdí celá řada nejasností a předsudků, které se s používáním dřeva pojí.
Pojďme se společně podívat na dřevěné nádobí, včetně jeho výhod a nevýhod.
Pozitiva
Zelená ekologii
Dřevěné nádobí má oproti tomu plastovému jednu velkou výhodu. Jeho používání je mnohem šetrnější k životnímu prostředí.
V dnešním světě, který přímo volá po ekologických řešeních se zdá, že je používání dřevěných pomůcek sázka na jistotu.
Pokud se rozhodnete dát dřevěnému nádobí šanci, pak vás může těšit dobrý pocit z toho, že ulehčujete životnímu prostředí. Nemusíte mít ani strach z toho, že ovlivníte kvalitu připravovaných a servírovaných potravin. Dřevo totiž oproti plastům neuvolňuje toxické látky, které by mohly být překážkou pro vaše zdraví.
Sbohem škrábancům
Pokud uvažujete o používání dřevěného náčiní během vaření, je mnohem více důvodů pro než proti.
Jak jsme již zmínili v předchozím bodě, dřevěné vařečky a obracečky neuvolní do připravovaného jídla žádné toxické látky. Dřevěným náčiním také během vaření nijak nepoškodíte svou nepřilnavou pánev, což může být mínus v případě, že používáte náčiní z oceli. V neposlední řadě je dřevěné náčiní velmi odolné proti poškození a vydrží vám roky.
Vzhled
Jestli-že se rozhodnete, že si do domácnosti pořídíte dřevěné nádobí, můžete si vybrat z celé řady opravdu krásných a designových kousků.
V současné době jsou k dostání:
- dřevěné misky a talíře
- servírovací soupravy na salát
- degustační sety (na ořechy, olivy a jiné)
- tácy a podnosy
- příbory
- kuchyňské náčiní (vařečky, obracečky, naběračky…)
- prkénka na krájení
A mnoho dalších.
Vybírat si můžete z běžných dřevin, ale i z těch o něco luxusnějších. Už v minulosti platilo, že dřevo bylo obráběno a vyřezáváno do malých uměleckých děl. Nejinak je tomu i dnes. Pokud se tedy rozhodnete pro jeho koupi, rozhodně nemusíte ustupovat ze svých náročných požadavků na vzhled jednotlivých nádob.
Žádné spáleniny
Pokud se rozhodnete pro dřevo, s velkou pravděpodobností předejdete řadě nepříjemných úrazů, které vzniknou v důsledku spálenin.
V případě, že se v tomto bodě poznáváte, určitě se vyplatí o dřevěném náčiní začít přemýšlet.
Zápory
Cena
Možná už jste si toho všimli, ale pokud si chcete pořídit kvalitní dřevěné nádobí, budete muset sáhnout hlouběji do své peněženky. Minimálně v porovnání s nádobím ze skla a porcelánu.
Na druhou stranu, vyšší cena je vykompenzována zvýšenou odolností. Pokud na zem upustíte dřevěnou misku, patrně nezpůsobíte tolik škody, jako když vám na zem spadne klasický porcelánový talíř.
Bezpečnost
Nevýhodou dřevěného nádobí je bezesporu fakt, že není zcela žáruvzdorné. Může se tedy stát, že vám během vaření vzplane dřevěná vařečka či obracečka. Dřevěné nádobí také není vhodné do mikrovlnky, protože by se mohlo poničit.
Jestli-že ale dáváte přednost ohřívání jídla v hrnci s následným servírováním pokrmu do talíře, pak tento problém nemusíte řešit.
Čištění
Ačkoliv mnoho lidí umývá nádobí v ruce, v řadě domácností se zabydlela myčka.
Ta si ale nemusí úplně rozumět s nově zakoupenými dřevěnými talíři a příbory. Pokud do myčky vložíte dřevěné prkénko či kuchyňské náčiní, patrně se s ním nic nestane. Jestli-že ale disponujete miskami a dalšími kousky z luxusního dřeva, spíše bychom vám doporučili je umývat v ruce. A to i v případě, že se jedná o lakované dřevo.
Čím déle necháte dřevo vystavené vlhkosti, tím dříve začne jevit známky opotřebování. Začne se kroutit a přestane plnit svůj účel.
Pokud tedy nechcete svému dřevěnému nádobí věnovat zvýšenou péči, pak se raději poohlédněte po nádobí z jiných materiálů.
Máte zkušenosti s dřevěným nádobím? Dejte nám vědět do komentářů.