Krásné a jednoduché prostírání stolu

Krásné prostírání není výsadou, kterou byste měli dodržovat pouze při speciálních událostech, jakými jsou Vánoce a nejrůznější rodinné oslavy. Hezky prostřený stůl podporuje rodinnou soudržnost i chuť si labužnicky vychutnat každé sousto z vašeho talíře. Pojďte se s námi podívat na krásné a jednoduché tipy na prostírání stolu, které z každého jídla vytvoří nezapomenutelný zážitek.

Během roku mnoho lidí vzhled jídelního stolu příliš neřeší. V průběhu dne se každý stravuje jinde a společná večeře je pro velkou část populace zastaralým přežitkem. O víkendu je situace okolo stolování o něco lepší, zároveň ale nedosahuje takové úrovně, jako je tomu u štědrovečerní večeře, narozenin a dalších významných oslav.

Není to trochu škoda?

Zvlášť při slavnostních událostech, kdy je tabule krásně upravená, máte z celého jídla mnohem lepší pocit. Chováte se k ostatním mnohem pozorněji, nasáváte atmosféru okamžiku a máte tendenci s jídlem tolik nespěchat.

Dle našeho názoru by byla škoda, kdyby se radost z krásného prostírání smrskla jen na několik dní v roce. Inspirujte se jednoduchými, a přesto efektními způsoby prostírání stolu, které vám udělají radost i v průběhu všedního dne.

Všechno má svůj řád

Aby byl výsledek co nejlepší, je potřeba si něco říci o pravidlech, která jsou s prostíráním tabule neodmyslitelně spjata. S těmito pravidly prostírání se nejčastěji setkáte například na svatbáchv hotelech či v restauracích.

pexels photo 395134

Pokud chcete, aby bylo vaše prostírání opravdu na výši, dbejte na to, aby byl talíř umístěn zhruba centimetr od hrany stolu. Jestli-že servírujete více chodů, umístěte polévkový talíř na klubový talíř. Vidlička by měla být vždy po levé straně. Nůž a polévková lžíce po straně pravé.

Sklenice na pití by měla být vždy několik centimetrů od ostří nože. A nakonec, salátová miska by měla být vždy několik centimetrů nad ostřím vidličky.

Další pravidla prostírání stolu

Nejspíš vám to nemusíme připomínat, ale opakování je matka moudrosti. Pokud očekáváte důležitou návštěvu (ale i v případě, že budete celý večer sami), dbejte na to, aby byl stůl perfektně čistý. To znamená, že by se nikde neměly válet zbytky drobečků od snídaně či zaschlá kolečka od čaje a kávy.

Také byste měli dávat pozor na to, abyste jídlo neservírovali v otlučených miskách a talířích. Stejně tak by měly ladit i všechny příbory.

Teď, když už znáte některé ze zásad pro perfektně prostřenou tabuli, se můžeme přesunout do části, kde si povíme něco o kreativitě na jídelním stole.

Talíře

Trendy ve stolování se rychle mění. Pryč už je doba, kdy bylo společensky nepřijatelné, abyste zkombinovali několik sad porcelánu. A co hůř, aby byl každý kousek jinak barevný.

table setting 2107600 960 720

Pokud si potrpíte na klasiku, můžete samozřejmě jídlo podávat ve stylově shodných talířích po babičce. Jestli-že ale dáváte přednost moderním řešením, barvám a designu, vůbec neuděláte chybu, pokud nakombinujete růžovou misku se světle modrým talířem.

Volit můžete i kombinaci porcelánu a skla. Moderní jsou i talíře s designovým reliéfem. V neposlední řadě ke slovu přichází i malované nádobí. Kreativitě se tedy meze nekladou.

Sklenice

Co se týče sklenic, i zde se pravidla trochu rozvolnila. V dnešní době je obvyklé podávat víno ve starožitných vinných sklenicích, ale také v klasickém i zabarveném skle.

gedeckter table 3604064 960 720

Kde se pravidla příliš nemění je správná volba typu sklenic. Pokud chcete servírovat červené víno, volte spíše baňatější sklenice, ve kterých se červené víno lépe rozleží. Bílé víno se tradičně podává spíše v užších sklenicíchŠumivé víno, včetně sektů, se obvykle podává ve vysokých sklenicích, kterým se běžně přezdívá flétna.

Pokud si nechcete utrhnout společenské faux pax, pak nikdy víno neservírujte v běžné sklenici na vodu.

Příbory

Mohlo by se zdát, že co se týče příborů, tam příliš prostoru pro experimenty není. Na jednu stranu je to pravda, jelikož mnoho rozdílných typů příborů nebude nikdy vypadat u jednoho stolu hezky.

Na stranu druhou dnes existuje celá řada designových příborů, kterými můžete dotvořit celkovou atmosféru tabule. K dostání jsou příbory s masivní dřevěnou rukojetí. Dále existují příbory s plastovou rukojetí. Ty jsou zpravidla vzorované a barevné, takže si na své přijdou milovníci puntíků, proužků a dalších ne zcela tradičních vzorů a kombinací.

Nešlápnete ale vedle ani v případě, že na stůl položíte starožitné příbory po babičce. A pokud takové nemáte? Nevadí. Dnes se již prodávají imitace starožitných příborů, a to dokonce v barvách jako je zlatá nebo měděná.

Další tipy pro krásnou tabuli

Nyní se dostáváme do sekce, kterou ocení především ti z vás, kteří si potrpí na tematické prostírání.

Pokud se u vás chystá slavnostní oběd či večeře, zvažte, zda na stůl rozložíte ubrus. Ať už si vyberete jednobarevný ubrus či putovní rodinný ubrus s motivem zajíčků a veverek, ve všech případech platí, že by měl být ubrus čistý a vyžehlený. Pokud ubrusům příliš nefandíte, na stůl položte kvalitní prostírání. Přípustné je korkovélátkové i plastové.

pexels photo 1249206

Doprostřed stolu patří tzv. štola (užší pruh kontrastní látky), na kterou lze položit menší ozdoby. Těmi mohou být buď:

  • čajové svíčky
  • omyté šišky
  • mušle
  • ozdoby
  • větvičky
  • kamínky

Náročnější z vás mohou na štolu umístit i květinové vazby pro které ovšem platí, že by neměly zasahovat do výše očí. (Podobně, jako je tomu v případě svícnů.)

napkin ring 2577670 960 720

Celé prostírání dovedete k dokonalosti, pokud každé místo u stolu doplníte o krásný a úhledně složený ubrousek. Volit můžete mezi jednorázovými ubrousky různých barev a vzorů, nebo investujte do dražších plátěných ubrousků, které opatříte ozdobnou sponou.

Hezky prostřít stůl není žádná věda. Stačí se jen držet několika jednoduchých pravidel a uvidíte, že každé jídlo pro vás bude úžasným zážitkem.

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář