Jednoduché domácí rohlíky – Jak je udělat? – 6 druhů receptů

Skoro nikdo si neumí představit svou snídani, nebo svačinu bez kousku pečiva. To koupené v supermarketu ale nemusí být dobré. Případně nemusí splňovat naše speciální nároky na stravu. Jak z toho ven? Upečte si domácí křupavé rohlíky podle některého z těchto receptů!

Kvalita pečiva, zvlášť toho rozpékaného, není zrovna dvakrát valná. Není proto divu, že čím dál více lidí zkouší péct pečivo doma. A speciálně pak rohlíky, které jsou po technologické stránce o něco jednodušší než domácí chleba. (Který se může přilepit ve formě, špatně se propéct uvnitř atd.)

Pokud vás něco podobného láká, zkuste svůj jídelníček zpestřit těmito šesti druhy rohlíků.

Domácí rohlíky z droždí – recept

pexels markus spiske 94443 scaled

Budete potřebovat: 1 kg hladké pšeničné mouky, 550 ml plnotučného mléka, 1 kostku droždí, 120 ml sádla, 3 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 100 g másla, 1 vejce, mák

Odlijte mléko a trochu ho zahřejte. Následně do něj rozdrobte kostku droždí, přidejte lžičku mouky a trochu soli a cukru. Poté počkejte, až vám vzejde kvásek. Do velké mísy dejte zbytek mouky, sůl a cukr. Dále rozpuštěné sádlo a zbytek mléka. Až bude kvásek hotový, tak i ten. Vyhrňte si rukávy a 5 minut hnětejte těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte ho vykynout. Vykynuté těsto rozdělte na 20 hromádek a každou z nich vyválejte do cca 0,2-0,3 mm vysoké placky. Každou potřete rozpuštěným máslem a smotejte ji do tvaru rohlíku. Poté nechte rohlíky ještě 15 minut kynout, pomažte je vajíčkem, posypte je mákem a dejte je péct do trouby (na plechu s pečicím papírem) na 220 °C po dobu 15 minut. 

Domácí rohlíky bez droždí – recept 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 2 ks kypřícího prášku, 2 vejce, 2 lžíce nízkotučného tvarohu, 200 ml vody, 100 ml oleje, sůl, vejce, kmín

Do velké mísy dejte všechny ingredience a ručně z nich vypracujte těsto. Pokud se vám zdá příliš husté, můžete do něj po troškách přidávat malé množství vody. Opět si udělejte stejně velké bochánky, rozválejte je na malou placku a tvarujte rohlíky. Jejich povrch potřete vajíčkem a posypte je kmínem. Na pečícím papíru je dejte péct do trouby rozpálené na 200 °C. Průběžně kontrolujte. 

Domácí rohlíky z kvásku – recept

pexels skitterphoto 9510 scaled

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 60 g másla, 200 ml vody, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 10 g droždí, 1 vejce, mléko, mák

Do velké mísy dejte mouku se solí a důkladně promíchejte. V těstě udělejte důlek a do něj dejte teplou vodu s droždím a cukrem. Těsně vedle přidejte ještě důlek na rozpuštěné máslo. Chvíli všechno nechte být a následně zadělejte těsto, které pak necháte hodinu kynout. Na válu si rozdělte bochánky a udělejte z nich trojúhelníky, které budete rolovat do tvaru rohlíku. Rohlíky před pečením potřete mlékem a posypete mákem. Doba pečení je 15-20 minut na 200 °C.

Domácí celozrnné rohlíky – recept

Budete potřebovat: 500 g celozrnné pšeničné mouky, 60 g másla, 17 g droždí, 1 lžičku cukru, 350 ml vlažné vody, 3 lžičky soli, kmín

Mouku dejte do mísy a udělejte do ní důlek. Dejte do něj část vody a rozdrobené droždí s cukrem. Přikryjte utěrkou a nechte čtvrt hodiny stát. Následně přidejte do základu zbytek vody, máslo a sůl. Rukama vypracujte těsto a nechte ho hodinu kynout. Udělejte bochánky a z trojúhelníků rolujte rohlíky. Nechte je 15 minut dokynout, posypejte je kmínem a dejte je péct na 200 °C na 15 minut do trouby.

Domácí špaldové rohlíky – recept

pastry 572393 1920

Budete potřebovat: 500 g špaldové mouky, 1 lžičku soli, 220 ml vlažného mléka, 20 g droždí, 80 g másla, mák

Do mísy dejte mouku se solí. V jiné nádobě smíchejte mléko a droždí a taktéž dejte do mouky. Přidejte rozpuštěné máslo. Ručně vypracujte těsto. Zakryjte ho a nechte ho 40 minut odpočívat. Z bochánků udělejte trojúhelníky, pomažte je máslem a udělejte rohlíky. Pokud chcete, ozdobte je mákem. Nechte ještě 15 minut dokynout a pečte na 220 °C po dobu 12 minut.

Domácí bezlepkové rohlíky – recept

Budete potřebovat: 250 g bezlepkové mouky, 200 ml mléka, 1 lžičku cukru, 15 g čerstvého droždí, 1 lžíci slunečnicového oleje, 1 lžičku soli, mák, 2 lžíce zakysané smetany, 1 vejce, sůl na posypání

Do mísy dejte mouku a přidejte k ní kvásek. (Trochu mléka, droždí, lžíce mouky, 1 lžička cukru.) Do mouky přidejte zakysanou smetanu, olej a zbytek mléka. Pak ještě kvásek a sůl. Těsto dejte vykynout do mírně rozehřáté trouby. Z těsta udělejte bochánky a ty z trojúhelníků rolujte do rohlíků. Rohlíky nechte 15 minut dokynout na plechu vyloženým papírem. Potřete vejcem, posypte solí a dejte péct na 25 minut na 180 °C do trouby s kastrůlkem s vodou.

Jaký je váš nejoblíbenější recept na domácí rohlíky?

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář