8 nejčastějších chyb při uzení masa: Pozor nejen na dobu uzení!

Přemýšlíte o tom, že v dohledné době vyzkoušíte udit maso, ale nevíte, jakých začátečnických chyb se vyvarovat? Pak jste tady správně. V tomto článku se totiž podíváme na 8 nejčastějších omylů, kvůli kterým se vzdálíte od vysněného výsledku. Které to jsou?

Nikdo učený z nebe nespadl. Pokud něco děláte poprvé v životě, nebo s něčím máte zatím málo zkušeností, může se stát, že se vám úkol, který si před sebou vytyčíte, nepodaří úspěšně dokončit. Je to normální a stává se to. Není potřeba se za to na sebe kvůli tomu zlobit.

Přečtěte si: Jaké jsou nejčastější chyby při škvaření sádla?

Na druhou stranu, často je nám líto pokaženého materiálu, času a úsilí, které jsme do dané aktivity vložili. Proto je moudré se před prvními pokusy na chvíli zastavit a informovat se o tom, čeho všeho se (nejen) při uzení masa vyvarovat, aby i poprvé šlo všechno jako po másle.

Na co si tedy dát při uzení masa dobrý pozor?

Lák na maso

Uzení masa začíná tím, že ho naložíte do láku, který obsahuje vodu a sůl. Cílem je, aby maso nebylo přesolené, ale ani nedosolené. Voda na lák by navíc měla být předem převařená. Naložené maso pak musíte uchovávat v chladu, takže ho rozhodně nenechávejte stát na lince.

Výběr dřeva

Aby mělo maso příjemnou chuť a aroma, dejte si záležet i na výběru správného druhu dřeva. Naprosto nevhodný je odpad z dřevotřískových desek a podobně. Dřevo by mělo být v ideálním případě dostatečně dopředu nasekané (a vyschlé) a nemělo by být použito pro žádný jiný účel. Pro uzení je vhodné například bukové dřevo a dřevo z ovocných stromů.

Délka uzení

Uzení není disciplína, která by byla hotová za chvíli. Také hodně záleží na tom, jaký typ kouře se rozhodnete použít. Při uzení horkým kouřem nepřekračujte dobu uzení 8-12 hodin.

Teplota při uzení

Během uzení by se také měla průběžně kontrolovat teplota v udírně. Během velké zimy bude potřeba neustále přitápět, protože pokud oheň zhasne a uzení bude několikrát přerušeno, nedosáhnete nejlepšího možného výsledku.

Výběr masa

Pro uzení není úplně ideální příliš tučné maso. Pokud je v mase hodně tuku, může docházet k připalování a ke znehodnocení celého výsledku.

smoked meat 700064 1920

Trpělivost

Uzení si naplánujte na den, kdy nemáte na programu nic dalšího. Díky tomu uniknete tomu, že budete nervózně popocházet a přemýšlet o tom, kdy už to bude konečně hotové. Pokud se bude maso udit příliš krátce, bude uvnitř syrové.

Tip: Jaké jsou nejčastější chyby při pečení chleba?

Pozor na kouř

Kouř je při uzení důležitý, ale nemělo by ho být ani příliš mnoho, protože se v něm pak může ztratit přirozená chuť masa. Navíc kvůli němu může získat nepříjemně nahořklou pachuť.

Úklid udírny

I když si myslíte, že když udírnu pravidelně nepoužíváte, nemusíte ji pravidelně čistit, opak je pravdou. Určitě nemáte zájem o konzumaci kontaminovaného masa nebo o nečekaný požár udírny, ke kterému se lze dopracovat ignorací starších nánosů.

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář