Určitě jste už byli na nějaké společenské akci a přepadl vás hlad. Místo toho, abyste si ale objednávali velkou porci těžkého jídla jste si poručili tatarský biftek. Ne vždy je ale tato volba pro člověka výhodná. Proto se podíváme, jak tatarský biftek připravíte z řepy.

Je jen málo jídel, která mezi lidmi vyvolávají takové vášně, jako je tomu v případě tatarského bifteku. Zatímco jedni tatarák nade všechno zbožňují a nenechají si uniknout žádnou příležitost si ho objednat, druhý tábor ho s díkem odmítá. 

A je to vlastně celkem pochopitelné. Ne každý se cítí na to pozřít maso v syrovém stavu. Kromě toho, že nám v tom brání nedostatek informací o jeho původu nás děsí jeho možná hygienická závadnost. Nejen proto, že nevidíme kuchaři až pod ruce (takže nedokážeme určit, zda je v kuchyni opravdu tak čisto, jak by mělo být), ale také kvůli tomu, že tepelně neopracované maso může obsahovat cizopasníky a choroboplodné zárodky. Občas se také stává, že těhotná žena musí přerušit konzumaci milovaného tataráku kvůli zájmům dítěte

Ať už se bojíte nemocí, syrové maso vám přijde nechutné, nebo vás svazuje nějaké zdravotní omezení, nic vám nebrání v tom, abyste si připravili tatarák z červené řepy. Jak na něj?

Tatarák z červené řepy

Příprava tatarského bifteku z červené řepy vám zabere maximálně pár minut. Kromě toho, že je plný vitamínů a minerálních látek se nemusíte bát, že by nesplňoval hygienické předpisy. Z toho důvodu si na něm mohou pochutnat jak těhotné, tak děti.

Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 3 ks červené řepy (uvařené)
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • ½ hrnku nakrájených vlašských ořechů
  • ¼ hrnku javorového sirupu
  • kajenský pepř
  • 2 a ½ hrnku rokety
  • 170 g kozího sýra

 

Oloupejte řepu a nakrájejte ji na malé kostky. Na ně nakapejte olej s balzamikovým octem a vše pořádně promíchejte rukou. Řepu následně opepřete a osolte. Poté ji můžete uložit do lednice.

Mezi tím nakrájené ořechy orestujte na pánvi. To by vám mělo zabrat zhruba 4-5 minut. Jakmile budou dostatečně opražené, nalijte do nich javorový sirup a poprašte je kajenským pepřem. Javorový sirup nechte 1-2 minuty povařit. Posléze pánev sejměte z plamene. Na talíř dejte salát a na něj položte kulatou formičku. Do ní napěchujte řepu. Na ni dejte rozdrobený sýr a ten zakryjte ořechy. Nyní můžete podávat.

Luxusní tatarák z červené řepy

Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 4 ks řepy (uvařené)
  • 1 lžičku kaparů
  • 2 lžíce krájené červené cibule
  • 2 lžíce krájené italské pažitky
  • 3 lžíce krájené jarní cibulky
  • 2 lžíce Dijonské hořčice
  • 1 lžičku červeného vinného octa
  • 1 lžičku Worcestrové omáčky
  • 1 lžičku olivového oleje
  • sůl, pepř

Příprava tohoto tataráku je velice snadná. Všechny pevné ingredience (včetně pažitky) nakrájejte na malé kostky. Poté je smíchejte všechny dohromady. Ve druhé misce spojte hořčici s vinným octem, Worcestrovou omáčkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Když bude směs tekutin dostatečně rozšlehaná, zalijte jí řepu.

Obsah mísy pořádně promíchejte a můžete podávat. Nejlépe se k tomuto pokrmu hodí opečené topinky.

Proč právě červená řepa?

Možná vás napadne, proč je k přípravě falešného tataráčku potřeba právě červená řepa. Nejspíš proto, že obsahuje velké množství proteinů. Také je v ní vitamín B6, železo, hořčík, vitamín C, fosfor či mangan. Jde tedy o potravinu s velmi vysokou nutriční hodnotou.

A nyní vám přejeme dobrou chuť!