Svatomartinská husa: Letos se vám určitě povede

V listopadu se v našich končinách tradičně slaví svátek sv. Martina, se kterým se pojí nejrůznější tradice. Například se čeká, zda přijede na bílém koni a přinese s sebou zimu a sníh. Také se obvykle pije svatomartinské víno a v mnoha domácnostech se každý rok peče husa. A právě recept na svatomartinskou husu vám nabídneme v dnešním článku.

Vzhledem k tomu, kolik v průběhu roku slavíme nejrůznějších svátků, je skoro až s podivem, že zrovna na sv. Martina se snažíme udržovat tolik různých tradic. Pravděpodobně si ho lidé oblíbili proto, že i přes svou vojenskou profesi daroval jednoho dne žebrákovi část svého pláště. V noci měl pak ve snu zjevení, že žebrák byl ve skutečnosti Ježíš. Na základě toho pak s válčením přestal a stal se z něho křesťanským kněz. Na jeho svátek se pak obvykle pije víno a konzumuje husa. V některých městech a obcích se také pořádá průvod se sv. Martinem v čele, který hody obvykle zahajuje.

Ať už se husa na pekáči objevila kvůli tomu, že podle pověsti mělo hejno těchto opeřenců Martina prozradit během jedné události, nebo proto, že jde o tradiční český pokrm, který se připravoval během podzimu, s následujícím receptem rozhodně nic nepokazíte.

Recept na husu

Budete potřebovat:

  • 1 hezky vypasenou husu
  • Kmín
  • Sůl
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek vývaru z drobů

roast goose 3790417 1920

I když to dnes nejspíš úplně nehrozí, před přípravou si husu pořádně prohlédněte a zkontrolujte, jestli náhodou někde na těle nezůstal zbytek peří. Umytou husu pak den předtím, kdy ji hodláte péct, opravdu důkladně posolte zvenku i zevnitř. Také ji posypejte přiměřeným množstvím celého kmínu a nechte ji do druhého dne odpočinout v chladu. (Nejlépe tedy v ledničce.)

Druhý den nezapomeňte husu před vložením do trouby (už v pekáči) propíchat po stranách vidličkou, protože z ní bude během pečení vytékat sádlo. Také se hodí postupovat trochu jinak, než v případě pečení kuřete. Aby se husa nepřipekla, dejte na dno pekáče mřížku a hrudí ji otočte směrem dolů. Pekáč pak dejte do trouby až ve chvíli, kdy její teplota dosáhne 180 °C. Díky tomu se maso zatáhne, ale zůstane šťavnaté. (Suchou pečínku nemá nikdo rád.)

Po chvíli, kdy už bude maso viditelně zatažené, do pekáče přidejte menší množství horké vody, pekáč zakryjte poklicí, která na něj bude pasovat, a teplotu trouby stáhněte na 160 °C. Doba pečení je individuální, protože hodně závisí na velikosti husy. Obvykle se ale uvádí, že na každé kilo váhy by se měla počítat 1 hodina pečení. V průběhu pečení také nezapomínejte na pravidelnou kontrolu, v jejímž průběhu budete husu přelévat výpekem. Zhruba v půlce celkové doby pečení je také vhodné husu obrátit, aby se dobře opekla i z přední strany.

Až bude husí maso úplně měkké, můžete ji odkrýt a slít vypečené sádlo. Poté se teplota trouby opět zvýší na 180 °C a husa se upeče dozlatova. V případě, že by hrozilo připálení, podlévejte ji menším množstvím horké vody.

Omáčku na husu pak připravíte tak, že na konci pečení přendáte husu na talíř, z pekáče slijete výpek a dno poprášíte moukou. Tu necháte orestovat do červena a poté ji smícháte s šálkem vývaru z drobů. Důkladně od stran pekáče uvolněte případné přípečeniny a omáčku ještě 10 minut vařte. Aby byla naprosto dokonalá, úplně nakonec ji přeceďte přes jemné sítko a přidejte ji k huse. (Případně do omáčníku, pokud nechcete, aby vám plavala v míse.) K pečené huse se nejlépe hodí zelí a knedlík.

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář