žijte s chutí

Recepty

Skvělé maminčino ražniči z vepřového masa v troubě

chicken 3183558 1280

Někdy dojde každému z nás inspirace k vaření. Pak přichází čas na prozkoumávání časopisů o vaření. A různých webů. Někdy se nám do ruky dostanou i staré rodinné sešity s recepty, které si oblíbily naše maminky a babičky. Mezi nimi se poměrně často objevuje ražničí. Proto se na něj dnes zaměříme v našem dnešním článku.

Jelikož je ražničí recept na plechu, je poměrně snadné na přípravu. Do které můžete dokonce zapojit i děti. Za předpokladu, že už jsou dostatečně velké a manuálně zručné. Kromě toho, že budete mít ražničí rychleji hotové, je i trochu zabavíte. A možná i něco naučíte. 

vegetable skewer 3317060 1920

Ražničí je navíc zábavné i jíst. Kdo by nechtěl stahovat maso z kovové, nebo z dřevěné špejle? Je to tak zajímavé, že díky tomu možná vybíravější děti přesvědčíte o tom, že jíst maso a zeleninu je dobré. (Co si budeme povídat. Tyhle dvě složky bývají v dětském jídelníčku u mnohých dost problematické. Každá snaha o to udělat je zajímavější se proto dost cení.)

Jelikož času je málo a povinností spousta, níže vám nabízíme nejlepší nápady na ražničí a špízy.

Maxi špíz

Budete potřebovat: 2 velké cibule, 2 cukety, 3 barevné papriky, 600 g vepřové kýty, 6 špekáčků, 200 g moravského uzeného masa, sůl, pepř, olej, grilovací koření

Začněte přípravou zeleniny, kterou si nakrájíte na zhruba stejné kousky. Teprve až poté umyjte maso, očistěte ho a nakrájejte ho na zhruba podobně velké kusy jako zbytek. (První je zelenina proto, abyste ji nekrájeli na povrchu a s nožem, který je od masa.) Maso následně osolte a opepřete. 

Vezměte nachystané špejle (je jedno, jestli kovové, nebo dřevěné) a na střídačku na ně napichujte všechny nakrájené ingredience, včetně masa. Okraje nechte volné. Díky tomu nebudou padat napíchané ingredience dolů. A bude také mnohem jednodušší špízy v troubě otáčet.

Rozehřejte troubu na 200° C. Mezi tím vyložte plech pečícím papírem a vedle sebe poskládejte všechny nachystané špízy. Jemně je pokapejte olejem a posypejte je vybraným kořením. Následně dejte ražničí do trouby. Pečte dozlatova a průběžně ho otáčejte. 

shish kebab 417994 1920

Ražničí jako od maminky

Budete potřebovat: 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 500 g vepřové plece, 500 g kabanosu, 200 g špeku, sůl a pepř

Maso pořádně umyjte a očistěte a nakrájejte ho na (alespoň přibližně) velké kostky. Dále nakrájejte kabanos, špek a zeleninu. Poté dochuťte maso solí, pepřem a případně i dalším kořením. (Za vyzkoušení stojí i marináda na ražničí. Přes noc naložíte maso do oleje a koření a poté ho napichujete na špíz.) 

Takto nachystané ingredience napichujte na špejli, nebo na kovovou jehlu. Jehly následně naskládejte do hlubšího plechu, nebo do pekáčku a podlijte je malým množstvím vody. Přikryjeme poklicí a pečeme v troubě, dokud není maso měkké. 

Rozdíl mezi ražničím a špízem

Mezi ražničím a špízem neexistuje prakticky žádný významný rozdíl. Oba tyto pokrmy se připravují tak, že se ingredience navlékají na kovovou jehlu, nebo na dřevěnou špejli. Poté se tepelně upravují na ohni. Či na grilu.

V některých rodinách se ale dělá ražničí ještě trochu jiným způsobem. Místo toho, aby se ingredience navlékaly na jehlu, nakrájené se dávají do jednoho hrnce a podlévají se vodou a olejem. (Do receptu mohou takto přijít i nakrájené, nebo celé žampiony.) 

barbecue 84671 1920

Tímto způsobem se maso pomalu peče do doby, dokud není hotové. Mezi tím se průběžně míchá a podlévá vodou (a případně i kapkou oleje). Následně se tento pokrm na způsob ražničí podává s uvařenou rýží, nebo s bramborovou kaší.

Na způsob tradičního ražničí se připravuje i řecké jídlo, kterému se říká souvlaki. Kromě vepřového a jehněčího masa se v dnešní době setkáváme i se souvlaki, které jsou připravené z kuřecího masa. Experimentovat lze ale i se šašlikem.

Ve své podstatě je ražničí/špíz celosvětově známým pokrmem. Jen si ho každá z kultur přizpůsobila vlastním preferencím a potřebám.

Připravovali jste někdy ražničí? Nebo se vám zdá být příliš pracné?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Špíz – Špíz (česky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Suvlaki – Souvlaki (česky)

 

Leave a Reply