Neustále se nám připomíná, že máme v jídelníčku málo ryb. Když už si ale nějakou jednou za čas koupíme, tak zase nevíme, co s ní máme dělat. Někdo to řeší nekvalitními rybími prsty, jiný zase kouskem drahého lososa. Abyste ho nemuseli po svém pokusu vyhodit do koše, nabízíme vám několik receptů, které se hodí při nejbližší příležitosti vyzkoušet. 

Losos je ryba, která se v posledních letech těší velké oblibě. Ať už jde o zauzený filet, nebo o kus masa v celku, existuje spousta možností, jak ho v kuchyni použít. 

Pokud jste v této oblasti teprve nováčkem a bojíte se, že přípravu tohoto vcelku drahého masa zkazíte, nechte se inspirovat těmito recepty z lososa, které zvládne i ten, kdo nemá s jeho přípravou zatím žádnou zkušenost. 

Pokud jste připraveni, tak můžeme začít.

Pečený losos

Budete potřebovat: 2 citrony, 1 velký filet z lososa, sůl, pepř, 6 lžic rozpuštěného másla, 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku, 1 lžičku nasekaného tymiánu, 1 lžičku sušeného oregana, petrželku na ozdobu

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 175 °C. Následně vezměte dostatečně velký pekáč a dejte na něj alobal, který lehce postříkejte (nebo pomažte) olejem. Nakrájejte citron na tenká kolečka a skládejte je vedle sebe po celé ploše alobalu. Nyní vezměte lososa, osolte ho a opepřete z obou stran a položte ho na koberec z citronů.

V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo, rozmačkaný česnek, med, tymián a oregano. Tuto směs nalijte na lososa a kolem něj. Uzavřete alobal a dejte maso péct po dobu 25 minut. Na konci ještě zapněte troubu na režim grilování a takto rybu dopečte. Bude to trvat asi 2 minuty. Před podáváním rybu rozbalte a ozdobte ji nakrájenou petrželkou.

Grilovaný losos na asijský způsob

Budete potřebovat: 4 lžíce omáčky hoisin, 2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rýžového vína mirin, ½ lžičky pasty z čili a lisovaného česneku, 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru, šťávu a kůru z ½ limetky, ½ lžičky granulovaného česneku, 115 g lososa s  kůží (filety), nakrájenou jarní cibulku, sezamová semínka, olej 

Nejprve začněte s přípravou marinády. Tu vyrobíte tak, že v misce smícháte omáčku hoisin, rýžový ocet, sójovou omáčku, rýžové víno mirin, směs čili a česneku, česnekové granule a kůru a šťávu z limetky. 

Rozpalte grilovací pánev a potřete ji olejem. Na pánev dejte lososa, tak, aby byl kůží směrem dolů. Takto ho opékejte po dobu 5 minut. Následně ho otočte, vezměte mašlovačku a potřete ho marinádou. Opékejte ho další 3 minuty a můžete ho pomalu servírovat na talíř. Podávejte ho s extra porcí marinády, nakrájenou cibulkou a sezamovým semínkem.

Těstoviny s uzeným lososem

Budete potřebovat: 450 g špaget, ½ červené cibule, 2 stroužky česneku, ¼ hrnku bílého vína, ¾ hrnku šlehačky, šťávu z ½ citronu, sůl, pepř, 230 g uzeného lososa, ¼ hrnku kaparů, 2 lžíce kopru

Začněte tím, že si připravíte špagety, které uvaříte tak, jak uvádí výrobce na obalu. Při slévání vody si ale odměřte ½ hrnku vody z těstovin, kterou si necháte pro další použití bokem.

Vezměte velkou pánev a rozpalte v ní olej. Dejte do něj nakrájenou cibuli a restujte ji po dobu 5 minut. Přidejte k ní lisovaný česnek a restujte po dobu 60 vteřin. Přilejte bílé víno a počkejte, až se zredukuje. Následně přidejte šlehačku a citronovou šťávu. Opět počkejte, až se tekutina zredukuje do hustší a lepivější hmoty. Dále přidejte sůl a pepř a přidejte do pánve kapary a kousky nakrájeného lososa.

Nakonec přidejte uvařené těstoviny a trochu odložené vody. (Pokud máte raději řidší omáčku, přilejte do pánve vody víc.) Nakonec těstoviny ozdobte nakrájeným koprem a můžete podávat.

Na jaký způsob připravujete lososa nejraději vy?