Jednoduchý recept na výborné kimchi: Toto vám dodá sílu

Korejské kimchi patří ke stále oblíbenějším pokrmům. Dá se jíst nejen samostatně, ale také jako příloha s masu a asijským pokrmům z rýže a nudlí. Jak se tato zdravá kvašená zelenina připravuje? Zkuste tento recept!

Kimchi se považuje za superpotravinu, protože obsahuje řadu prospěšných látek. Patří k nim třeba vitamíny a minerály. Také v něm ale najdeme probiotika, která jsou důležitá pro normální trávení. Z toho důvodu může kimchi snadno přispět k podpoře imunity a trávení.

Přečtěte si: Tipy na chutnou velikonoční nádivku

Jak ale na něj?

Nejlepší recept na domácí kimchi

kimchi recept

Budete potřebovat: 2,5 kg pekingského zelí, 70 g soli, 2 hrnky vody, 2 lžíce rýžové mouky, 2 lžíce cukru, 2 hrnky daikon ředkve, 1 hrnek nastrouhané mrkve, 8 jarních cibulek, 24 rozmačkaných stroužků česneku, 2 lžičky strouhaného zázvoru, 1 menší cibuli, ½ hrnku rybí omáčky, 2 hrnky chilli vloček

Pokud košťály zelí příliš vyčnívají, odřízněte je nožem nad prkénkem. Chcete-li zelí rozpůlit, aniž byste rozdrtili hustě zabalené listy uvnitř, nařízněte nejprve krátký řez ve spodní části zelí tak, abyste mohli uchopit obě poloviny, a pak je opatrně roztáhněte, aby se zelí rozdělilo. V každé polovině zelí prořízněte 2 cm nad stonkem jádro. Chcete, aby listy zelí byly volné, ale stále připojené k jádru. Půlky ponořte do velké mísy s vodou, aby se namočily. 

Mezi listy nasypte sůl tak, že každý list nadzvednete. Více soli použijte blíže ke stonkům, kde jsou listy silnější. Zelí nechte 2 hodiny odpočívat. Každých 30 minut je obracejte, aby se dobře nasolily. Čas od času můžete zelí přelít trochou slané vody ze dna misky, pokud chcete.

Po dvou hodinách půlky zelí několikrát omyjte pod tekoucí studenou vodou. Důkladně je omyjte, abyste odstranili sůl a případné nečistoty. Během mytí rozdělte půlky na čtvrtiny podél zářezů, které jste předtím nařízli. Odřízněte košťály, naposledy je opláchněte a vložte do cedníku nad umyvadlo, aby mohly dobře odkapat.

V malém hrnci smíchejte vodu a sladkou rýžovou mouku. Dobře promíchejte dřevěnou lžící a nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut, dokud nezačne bublat. Přidejte cukr a za stálého míchání vařte ještě 1 minutu. Odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout.

Vychladlou kaši přelijte do velké mísy. Přidejte česnek, zázvor, cibuli, rybí omáčku a vločky pálivé papriky. Dřevěnou lžící dobře promíchejte, dokud se směs nezmění v řídkou pastu. Přidejte ředkvičky, mrkev a zelenou cibulku. Dobře promíchejte.

Ve velké míse rozetřete na každý zelný list trochu kimči pasty. Když je každý list ve čtvrtině pokryt pastou, zabalte ho kolem sebe do malého balíčku a vložte do sklenice nebo plastové nádoby. Ihned snězte, nebo nechte několik dní kvasit.

Zdroj

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kim%C4%8Dchi – Kimčchi (česky)

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kimchi – Zdravotní benefity kimči (anglicky)

https://www.maangchi.com/recipe/tongbaechu-kimchi – Kimči recept (anglicky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář