Francouzské brambory: 5 výborných receptů jak je udělat

Jen málokdo z nás má čas neustále postávat u sporáku v kuchyni. Zvlášť, pokud máme hodně práce. Vše má ale nějaké řešení. Ideální pro vás budou recepty na zapečené francouzské brambory, které se budou připravovat v troubě, zatímco vy se budete věnovat dalším důležitým věcem. Zkuste těchto pět typů jejich přípravy!

Pokud nemáte času na rozdávání, vyhovovat vám budou francouzské brambory ze syrových brambor. Sice to znamená, že se budou trochu déle péct. Na druhou stranu nebudete muset řešit, kdy máte vodu s nimi vypnout. Francouzské brambory z vařených brambor jsou zase dobrou variantou pro všechny, kteří potřebují rychle odejít z domu a nemají čas na to, až se brambory úplně upečou. (Brambory si můžete uvařit třeba ráno po probuzení, nebo večer před spaním.) Vše má tedy svoje klady a zápory.

Musí ale každý pokus o jejich zařazení do týdenního menu dopadnout stejně? Nikoliv. O čemž vás přesvědčí níže uvedené recepty.

Klasické francouzské brambory

pexels polina tankilevitch 4110476 scaled

Budete potřebovat: 680 g oloupaných a jemně nakrájených brambor, 1 cibuli, 3 lžičky másla, sůl, pepř, 6 lžiček mléka, špetku papriky

Jemně nakrájené a očištěné brambory ponořte na chvilku do studené vody. Nakrájejte si na drobné plátky papriku a vymažte zapékací misku trochou másla. Na její dno dejte první vrstvu brambor, které budete prokládat nakrájenou cibulí. Takto pokračujte až do chvíle, kdy neskončíte vrstvou brambor. (Nezapomínejte na průběžné dochucování solí a pepřem.) Nakonec brambory zalijte mlékem, přidejte máslo a posypte je malým množstvím papriky. Pečte v troubě rozpálené na 175 °C po dobu 30 minut. Průběžně kontrolujte.

Francouzské brambory se salámem

Budete potřebovat: 6 brambor, 2 cibule, 300 g šunkového salámu, 2 vejce, 400 ml mléka, sůl, pepř, olej, pikantní koření

Brambory před krájením neloupejte. Pouze je zbavte tmavých částí a klíčků, omyjte je ve vodě a nakrájejte je na plátky. Salám a cibuli nakrájejte na velmi drobné kostky. Brambory s cibulí a salámem smíchejte dohromady a dejte je do dostatečně velké zapékací mísy, ve které vše společně osolíte, opepříte a dochutíte pikantním kořením. Aby vše na bramborách a dalších ingrediencích dobře drželo, nezapomeňte je zakápnout olejem. Dejte péct do trouby rozpálené na 175 °C na 30 minut.

Francouzské brambory s uzeným masem

Budete potřebovat: 1 kg brambor, 1 cibuli, 300 g uzeného masa, 2 vejce, 200 ml smetany, 150 g strouhaného čedaru, sůl, pepř, provensálské koření, muškátový oříšek, 2 kostky másla, 3 okurky

Brambory dejte vařit ve slupce do slané vody po dobu 10-15 minut. Následně je osušte, nechte je vychladnout a oloupejte je. Následně je nakrájejte na kolečka. Poté nakrájejte na kostičky maso. Na pánvi rozehřejte tuk a osmažte na něm cibuli. Stejně postupujte i s nakrájeným masem. Mezi tím si předehřejte troubu na 180 °C. V misce rozšlehejte vejce s provensálskými bylinkami, smetanou a muškátovým oříškem. Vymažte zapékací misku máslem a začněte do ní skládat všechny ingredience, které v každé řadě osolíte a opepříte. Nezapomínejte průběžně rozdělovat směs smetany a vajec. Zhruba po 15 minutách pečení dejte na brambory sýr. Zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě deset minut. Podávejte s okurkou.

Francouzské brambory s mletým masem

pexels eva elijas 7225583 scaled

Budete potřebovat: 30 g másla, 8 kousků slaniny, 1 kg brambor, 180 g sýra, sůl, pepř, 2 vejce, 700 g mletého hovězího masa, 100 ml mléka, 150 ml smetany na vaření, 80 g sýru Gruyére

Předehřejte troubu na 150 °C a vymažte zapékací misku trochou másla. Na pánev poskládejte slaninu a dejte ji péct, dokud nezíská zlatou barvu. Do misky dejte vrstvu brambor, mletého masa, sýra a slaniny. Opět končíme bramborami. Dochuťte je solí a pepřem. V jiné misce vyšlehejte vejce se smetanou, solí a pepřem a brambory touto tekutinou přelijte. Nakonec přidejte sýr Gruyére a dejte péct na nízkou teplotu na 1 a ½ hodiny.

Francouzské brambory se šunkou

pexels pixabay 39350 scaled

Budete potřebovat: 5 oloupaných brambor, 2 hrnky nakrájené šunky, 1 cibuli, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce mouky, sůl, pepř, ½ hrnku vody, 2 hrnky šlehačky

Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si pekáček. Do něj poskládejte ve vrstvách nakrájené brambory, najemno nakrájenou cibuli a šunku. V misce spolu smíchejte rozpuštěné máslo se solí, pepřem, vodou a moukou. Přelijte touto tekutinou brambory a dejte je péct na 30 minut. Poté na brambory nalijte šlehačku a pečte další půl hodinu.

Jaký je váš oblíbený recept na francouzské brambory?

Zdroje informací

https://www.food.com/recipe/french-potatoes-18583 – Francouzské brambory (anglicky)

https://www.sbs.com.au/food/recipes/beef-and-potato-gratin-cheese-pyrenees-gratin-de-boeuf-et-pommes-de-terre-au-fromage-des – Francouzské brambory s mletým masem (anglicky)

https://www.thecreativebite.com/scalloped-potatoes-and-ham/ – Francouzské brambory se šunkou (anglicky)

https://culinarygoddesssite.wordpress.com/2016/11/29/francouzske-brambory-tartiflette/ – Francouzské brambory s uzeným masem (anglicky)

 

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář