Zapečená bageta na 100 způsobů: Zkuste polskou „zapiekanku“!

V poslední době se rozmohl trend konzumace čerstvě připravených baget, které dovedou zahnat hlad v době oběda, ale i večer po náročném dni. I když druhů baget, které si můžete připravit, existuje nespočet, dnes se podíváme na polskou zapékanku.

Bagety jsou velmi populární, protože čerstvé si je můžete vzít do kanceláře, ale i na cesty. Vzhledem k tomu, že jejich příprava nebývá nijak náročná, můžete si je čas od času udělat i doma.

Příprava této bagety je velice jednoduchá, takže ji zvládne i naprostý kulinářský analfabet.

Než ale vyzkoušíte vietnamskou bagetu, bagetu, jejíž náplň se skládá z ingrediencí, které se tradičně spojují se salátem Caesar, nebo nějakou další oblíbenou variantu, vyzkoušejte polskou zapékanku (zapiekanku), kterou možná ještě neznáte.

Má tato bageta nějaká specifika? A jak ji připravit? Na to se společně zaměříme níže.

O zapiekance

mushrooms gc5d2aeb50 1920

Zapiekanka, nebo také česky zapékanka, je jídlo, které je mimořádně populární v sousedním Polsku. Nejčastěji ho seženete v rychlém občerstvení, ale dá se připravit i doma. Zajímavostí je, že ve srovnání s mnoha jinými bagetami zapiekanka obsahuje houby. Co se týče jejího rozmachu, ten přišel už v 70. letech minulého století. V současné době si lze zapiekanku připravit v několika variacích.

Tradiční polská zapiekanka

Budete potřebovat:

  • 1 bagetu
  • 1 cibuli
  • 200 g žampionů
  • 2 lžíce másla
  • 200 g sýru Gouda
  • 150 g vepřové šunky
  • kečup
  • hořčici
  • sůl

cheese g8c6bf65fb 1920

Příprava této bagety je velice jednoduchá, takže ji zvládne i naprostý kulinářský analfabet:

  1. Začněte tím, že očistíte žampiony, které nakrájíte na velmi tenké plátky.
  2. Následně drobně nakrájejte oloupanou cibuli.
  3. Poté rozpalte pánev s malým množstvím tuku, na které dáte zesklovatět cibuli.
  4. Následně pak nezapomeňte přidat do pánve i předchystané žampiony.
  5. Restujte, dokud se z pánve nevypaří veškerá tekutina, kterou ze sebe vypustily houby.
  6. Nakonec osolte a nechte obsah pánve dostatečně vychladnout.

Mezitím si připravte bagetu:

  1. Jak správně očekáváte, rozříznete ji uprostřed na dvě půlky, které pak ještě dodatečně rozpůlíte v půli, takže dohromady získáte čtyři kusy pečiva.
  2. Každý kus na straně řezu potřete kečupem. (Preferenci necháme na vás, může být sladký, ale i pikantní.)

A na závěr:

  1. Dejte na bagetu připravené houby s cibulí a na ně rozložte kvalitní šunku.
  2. Následně každý kus pečiva posypte nastrouhaným sýrem a dejte všechno zapéct do trouby.
  3. 5-8 minut na 180 °C by mělo stačit.
  4. Před podáváním přidejte ještě kečup s hořčicí a můžete jíst.

Už jste zapiekanku zkoušeli? Pokud ano, jak vám chutnala?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zapékanka – Zapékanka (česky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář