Tempeh 3 recepty: Připravte ho snáze tímto způsobem

Tempeh je výrobek, který patří do jávské kuchyně. Vzhledem k tomu, že má mnoho benefitů na zdraví, jeho konzumaci jsme si oblíbili i na západě. Jenže, jakým způsobem ho máte připravit? Pokud nevíte, dáme vám pár tipů, jak na to.

Tempeh je fermentovaný sójový výrobek, proto po něm často sahají vegetariáni a vegani. Vyzkoušet ho ale mohou i ostatní, protože obsahuje velké množství pro tělo důležitých proteinů. (Jejichž každodenní doplnění v potřebném množství není pro mnoho jedinců zrovna dvakrát snadné.)

tempeh g77702bece 1920

Co s ním ale dělat?

Restovaný tempeh se zeleninou

Budete potřebovat: ½ přírodního tempehu, 1 mrkev, hlávkové zelí, pórek, 1 žampion, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžičku rýžového octa, sůl, koření na tofu

Rozpalte pánev s olejem a dejte do ní orestovat nakrájený tempeh a nakrájený pórek. Jakmile bude mít obojí nazlátlou barvu, přidejte jemně nakrájenou mrkev, zelí a nakrájenou houbu. Přidejte sůl a společně několik minut restujte. Dále přidejte koření a sojovou omáčku. Poté přilijte malé množství vody a několik minut společně duste. K dochucení použijte rýžový ocet. Tento recept nejlépe chutná s uvařenou rýží.

Šunkofleky s tempehem

Budete potřebovat: 500 g těstovin, 1 uzený tempeh, vařenou červenou řepu, mrkev, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžíce sojové omáčky, oregano, sůl, olej

Začněte tím, že uvaříte těstoviny podle návodu a předehřejete troubu na 180 °C. Nakrájejte cibuli na menší kostky, nakrájejte tempeh a nastrouhejte zbytek zeleniny. Následně orestujte v žáruvzdorné zapékací míse cibuli na oleji, pak přidejte zeleninu a sojovou omáčku a restujte dalších 15 minut. Nakonec přidejte lisovaný česnek a oregano. Smíchejte spolu s nudlemi a dejte do trouby. Vše pečte cca 40 minut.

Pokud budete chtít, aby se šunkofleky lépe spojily, můžete do nich přidat rozmíchané vajíčko s trochou soli a pepře a na povrch můžete dát plátky sýra. (Případně můžete použít nastrouhaný sýr.) Podávejte s kyselou okurkou.

Grilovaný tempeh

tempeh g4a66e37d3 1920

Budete potřebovat: 2 lžíce oleje, 5 lžic vody, ¼ hrnku sojové omáčky, 2 stroužky česneku, grilovací koření, kremžskou hořčici, přírodní tempeh

Tempeh rozkrojte na cca 2 stejně velké půlky. Následně si připravte marinádu, kterou připravíte z vody, sojové omáčky, grilovacího koření a rozmačkaného česneku. Poté do ní dejte tempeh a nechte ho přes noc marinovat v lednici.

Jakmile tempeh vyndáte z marinády, potřete ho ze všech stran hořčicí. Nakonec ho opečte ze všech stran na grilovací pánvi, nebo v toastovači na panini. Hotový grilovaný tempeh má ze všech stran krásně zlatou barvu.

Takto připravený tempeh může být náhražkou masa. Například ve dnech, kdy se rozhodnete držet odlehčený jídelníček.

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tempeh – Tempeh (česky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář