Pohanka je potravina, která má své místo v oblasti zdravé výživy. Málokdo po ní ale sáhne, protože ne každý ji umí připravit tak, aby mu chutnala. Jak ji tedy uvařit, aby měla u vás doma úspěch?
Pohanka je zdraví prospěšná. Jelikož neobsahuje lepek, mohou ji konzumovat i lidé, kteří trpí celiakií. Také obsahuje rutin, který je důležitý při boji s křečovými žilami a hemoroidy. Jenže, jde o potravinu, se kterou si mnozí neví příliš rady. Proto se mnohdy raději nenamáhají s ní něco podnikat, protože tuší, že jejich snažení by stejně nemělo (s největší pravděpodobností) žádný valný úspěch.
Pokud to chcete změnit, níže vám nabídneme pár tipů na přípravu pohanky, díky kterým na ni možná změníte názor.
Základní příprava
V první řadě si kupte mechanicky loupanou pohanku, která má mnohem příjemnější chuť. Po rozbalení ji následně důkladně propláchněte vodou, čímž z ní odstraníte prach a další případné nečistoty. Pohanku můžete následně uvařit. Takto připravená pohanka bude sice rychle hotová, na druhou stranu ale přijde o část důležitých živin. Proto se často doporučuje její spaření a následně “dojití” pod pokličkou. (V takovém případě příprava trvá i několik hodin, nutriční hodnoty by ale měly být v tomto případě vyšší.) V neposlední řadě se také doporučuje noční máčení pohanky. (Večer ji dáte do vody a ráno, nebo dopoledne, s ní začnete pracovat.)
Platí, že při vaření pohanky by mělo být vody vždy o něco málo víc. Při vaření 100 g pohanky si připravte 150 ml vody, při vaření 200 g pohanky si připravte 250 ml vody atd. Pokud pohanku necháte dojít bez vaření, poměr je 2:1 ve prospěch vody. Voda by měla být teplá a vršek hrnce by měl být zakrytý pokličkou, nebo utěrkou.
Úsporné pohankové placky
Budete potřebovat:
- 100 g pohanky
- 200 ml vody (ale mějte jí stranou trochu víc)
- 2 lžíce lněného semínka
- kmín
- bylinky
- sůl
Začněte tím, že pohanku propláchnete a dáte ji do misky, ve které ji zalijete vodou (cca 100 ml). Pohanka by neměla vyčnívat ven, takže vody nalijte tolik, kolik bude potřeba. (Jestli to bude o pár ml víc, tak to vůbec ničemu nevadí.) Následně pohanku nechte stát alespoň 2 hodiny.
Jakmile je pohanka připravená, slijte z ní přebytečnou tekutinu. Následně ji dejte do mixéru a rozmixujte ji se 100 ml vody. Díky tomu by vám mělo vzniknout řidší lívancové těsto, do kterého dáte bylinky, sůl a semínka. Nakonec tyto lívance smažte na pánvi s malým množstvím oleje z obou stran. Tyto placky můžete podávat například k polévce, nebo ke guláši.
Pohanka a Vánoce
Pohanka je surovina, která se ve velké míře jí i na Vánoce. Své o tom vědí ti, kterým nesmí na tabuli chybět tradiční kuba. Běžně se do něj dávají kroupy, které se mohou vylepšit i opečenou slaninou. (Vhodné je do něj i nakrájené uzené maso.)
Pokud je vám ale o Štědrém dnu pravidelně těžko, možná oceníte trochu odlehčenější verzi tradičního receptu, která je navíc přirozeně bezlepková. Tímto pokrmem tedy můžete potěšit i členy domácnosti a příbuzné, kteří se mu snaží z různých důvodů vyhýbat.
Budete potřebovat:
- 250 g sušených hub
- 250 g pohanky
- 5 lžic olivového oleje
- 3 cibule
- česnek
Začněte tím, že dáte vařit 450 ml osolené vody. Poté propláchněte pohanku, vodu vylijte a vsypte ji do hrnce, jakmile tekutina dosáhne bodu varu. Poté vypněte plamen, přiklopte hrnec poklicí a nechte uvnitř pohanku nabobtnat. To bude trvat kolem 15 až 20 minut.
Houby dejte nasáknout do horké vody a vyndejte je až ve chvíli, kdy změknou. Následně oloupejte a na hrubo pokrájejte cibuli. Pak ji orestujte na rozpáleném oleji. Ke konci restování přidejte nakrájený česnek. Dále přidejte houby, pánev přiklopte poklicí a nechte houby dusit. Po deseti minutách můžete přidat sůl, pepř, kmín a majoránku.
Následně běžte pro pohanku. Pokud v ní zbyla nějaká voda, všechnu ji slijte. Pohanku promíchejte s houbami a dejte ji do vymazaného pekáče. Pečte na 180 °C zhruba 20 až 30 minut. Že je pohankový kuba hotový poznáte podle toho, že povrch hezky zezlátne.
Máte rádi pohanku? Pokud ano, jaký je váš nejoblíbenější recept?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pohanka – Pohanka (česky)