Domácí jablečný mošt: Recept vašich babiček pro vaše zdraví

Jablečný mošt je jedním z nejoblíbenějších nápojů dneška. Kromě jiného, dá se zpracovat i mnoha jinými způsoby, třeba na jablečný cider nebo na jablečný ocet, který využijete jak při vaření, tak třeba při úklidu domácnosti a při péči o tělo. Jak ale vyrobit jablečný mošt doma, který je jejich základem?

Jablečný mošt je šťáva z jablek, která je hodně oblíbená v Anglii, ale i v jiných koutech světa. Nejčastěji se vyrábí lisováním jablečných stroužků. Jelikož při výrobě moštu může vznikat hodně pěny a kalu, jedná se o disciplínu, na kterou se musíte předem důkladně připravit, jinak může vaše snaha skončit neúspěchem.

Zajímavostí je, že při výrobě jablečného moštu nepřijde nic nazmar, protože zatímco sebraná pěna může přijít třeba do koláče (nebo ji můžete dát olíznout dětem), zbytky, které zůstanou po lisování, se obvykle dávají králíkům nebo jiným domácím zvířatům. (Případně je můžete dát i na kompost, který vám později poslouží jako hnojivo.)

Když k tomu připočteme skutečnost, že jablka jsou bohatá na vitamín C, který je důležitý pro normální činnost imunitního systému a pomáhá chránit buňky před předčasným poškozením, pravidelné pití moštu se může stát vaším pravidelným rituálem pro zdraví.

Jelikož ale musíme někde začít, níže se podíváme na to, jak zvládnout výrobu moštu svépomocí doma.

Domácí jablečný mošt

pexels pixabay 326005 scaled

Budete potřebovat: Libovolné množství jablek, správnou techniku a čas

Začněte očištěním jablek. Všechny ošklivé a nejedlé části z nich odřezejte a okamžitě je slisujte. Získanou šťávu pak nechte nějakou chvilku stát a poté ji přeceďte přes kus jemného (a hlavně čistého) plátna do jiné nádoby.

Následně nalijte hotovou šťávu do připravených (opět čistých) sklenic a opravdu pevně je zavřete. Jelikož se šťáva musí konzervovat, sklenice dejte do zavařovacího hrnce naplněného vodou a s dírkovanou napařovací podložkou. Při 80 °C stačí sterilovat mošt po dobu 20 minut.

Jakmile bude mošt tepelně upravený, nechte sklenice a jejich obsah zcela vychladnout a pak je skladujte na studeném a temném místě.

Na tohle si dejte dobrý pozor

pexels suzy hazelwood 1510392 scaled

S výrobou jablečného moštu se pojí i nějaká další pravidla, kterých se vyplatí držet. V opačném případě může výsledek vašeho snažení opět dopadnout dost nevalně.

Pro výrobu domácího moštu se nejlépe hodí pozdní a spíše kyselá jablka, která u vás doma nechce nikdo jíst. Naopak se snažte vyvarovat použití přezrálých jablek. Pokud nemáte drtič ovoce, postačí vám i dřevěný tlouk, ale bude to o něco pracnější. (Přípustné je i strouhání jablek.) Jablka byste také měli začít okamžitě zpracovávat, jinak vám brzy zhnědnou.

Jinak jde ale o dobrý způsob, jak se zbavit nadbytečné úrody jablek, která byste jinak nezvládli u vás doma sníst.

Máte s výrobou domácího jablečného moštu nějakou osobní zkušenost? Pokud ano, jakou?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jablečný_mošt – Jablečný mošt (česky)

Autorem článku je Kateřina

Ráda vařím a proto se s vášní věnuji tvorbě chutných receptů, které spojují tradiční chuťové lahůdky s moderním šmrncem. Mým cílem je přinést do každé domácnosti radost z kulinářského objevování a inspirovat ostatní k experimentování v kuchyni. Věřím, že dobré jídlo spojuje lidi a může být nejen lahodným zážitkem, ale i způsobem sdílení lásky prostřednictvím každého krůčku při přípravě.

Napsat komentář